• Camere Live link="camereLive"
 • Aventuri în Africa de Sud în cartierul fără niciun alb

  Carnaval Cape Town
  0 Shares

  Relatarea pe care o veți citi mai jos sper să vă creioneze întreg peisajul socio-cultural din Africa de Sud. Într-o singură zi, de fapt, în doar câteva ore, am trecut de la suferință și mizerie, la regenerare urbană prin cultură, un carnaval în centrul metropolei Cape Town și un popas răcoritor la un rooftop cu piscină situat la etajul 14 al unui hotel.

  Langa, cartierul fără niciun alb

  Ne-am dat seama că Langa, în traducere Soare, continuă să aibă faima celui mai periculos cartier din Cape Town în momentul în care cursa noastră a fost refuzată de trei șoferi de Uber. Să nu credeți că suntem amatori de experiențe periculoase în care ne-am pune viața în pericol, dar vizita pe care o aveam programată a fost organizată de Centrul Cultural. Iar Don, ghidul grupului, este unul dintre locuitorii cartierului Langa.

  Langa, Cape Town
  Don, ghidul nostru din Langa, Cape Town

  Fondat în anii 1920, Langa este un cartier situat în apropierea orașului Cape Town și a fost creat ca o așezare destinată persoanelor de culoare în perioada segregării rasiale. Deși nu este recunoscut oficial, Langa a fost de fapt un lagăr de muncă.

  Sala de judecată din Langa
  Sala de judecată din Langa

  Condițiile de trai în Langa erau extrem de precare, iar urmele se văd și acum în anumite zone. Deși turul începe din moderna clădire a Centrului Cultural (Guga S’thebe), nu durează mult și sărăcia, încă prezentă, te izbește. Cartierul este împărțit în trei zone distincte: cea extrem de săracă, de nivel mediu și “Beverly Hills”.

  În zona de mahala sau de favelă, casele construite din materiale precare, uneori făcute din tablă, carton și lemn sunt supraaglomerate și adesea lipsite de facilități sanitare adecvate. Dacă în timpul segregării, locuitorii aveau acces limitat sau deloc la apă curentă, canalizare și alte servicii de bază, iar drumurile erau de pământ, acum au asfalt și infrastructură. Din păcate,  barăcile insalubre încă adăpostesc zeci de suflete care împart o cameră mai spațioasă drept sufragerie, iar dormitoarele sunt mai mici decât o cameră de cămin din Regie. Grupul sanitar este comun și este situat afară, la intrarea în incintă.

  Langa, Cape Town
  Langa, Cape Town

  Lasând la o parte sărăcia și trecând la pas prin zona de nivel mediu, Don ne-a condus în “Beverly Hills”.

  Zona Beverly Hills din Langa, Cape Town
  Zona Beverly Hills din Langa, Cape Town

  Un mic cartier cu case întreținute, vegetație luxuriantă și oameni care se bucurau de ziua liberă.

  Deși la începutul turului, Don ne-a transmis că va fi extrem de deschis, a ocolit politicos orice întrebare referitoare la criminalitatea din Langa. Sincer, noi nu am simțit că suntem în pericol, dar am avut un localnic drept însoțitor. Și ca să ajungem la primul intertitlu, tot Don a recunoscut că în Langa nu locuiește nici măcar un singur african alb.

  Promovarea tradițiilor și arta pot transforma comunitatea

  De-a lungul anilor, comunitatea din Langa a dezvoltat o identitate culturală puternică, cu muzică, dans și artă care reflectă atât istoria sa tumultuoasă, cât și speranțele pentru viitor. Comunitatea vibrantă, cu o serie de inițiative sociale și culturale menite să sprijine locuitorii săi începe să câștige teren. Arta stradală îți găsește loc prin diverse colțuri, iar galerii pline cu tablouri și sculpuri au răsărit printre magazinele deschise în containere.

  La fel cum mica piață de suveniruri locale, dar și atelierele meșteșugarilor din Centrul Cultural pot fi soluții pentru regenerarea urbană.

  Școala de muzică finanțată de Skirllex, artist premiat cu Grammy
  Școala de muzică finanțată de Skirllex, artist premiat cu Grammy

  Fotografia de mai sus suprinde școala de muzică finanțată de Skirllex, artist premiat cu Grammy și nu este singurul care a atras atenția asupra acestei comunități.

  50 Cent – Rapperul american a filmat videoclipul pentru melodia sa “In Da Club” în Langa, în anul 2003. Această piesă a devenit un hit și a adus o atenție majoră cartierului Langa și Africii de Sud, în general.

   

  Will Smith – actorul și rapperul american a vizitat Langa pentru a filma unele părți ale videoclipului său pentru piesa “Switch”.

   

  Denzel Washington – cartierul a fost platou de filmare pentru Safe House

   

   

  PONT- folosește transport alternativ până la Langa (Uber, Bolt)

   

  PONT – organizează turul alături de angajații Centrului Cultural – Guga S’thebe (400 ZAR/persoană) Banii rămân în comunitate.

   

  PONT – vino cu bani cash. Am putut plăti cu cardul într-un singur loc.

   

  PONT – nu uita să pui un gel antibacterial în rucsac.

  Kaapse Klops, carnavalul tradițional în a doua zi a noului an

  Ziua s-a încheiat în centrul metropolei Cape Town.  Mii de oameni îmbrăcați în uniforme strălucitoare, vopsiți pe față și purtând pălării sau umbrele de soare au mărșăluit pe drumurile orașului la carnavalul Kaapse Klops. Cântând „ghoema” cu trâmbițe și tobe, participantii la paradă au mișcări de dans extravagante.

  Accesul la eveniment este gratuit.

   

  PONT – trupele Minstrel defilează pe străzile Hanovra din Districtul 6 și pe strada Rose din Bo-Kaap

   

  PONT – zona este restricționată autoturismelor

   

  PONT – fii atent la hoții de buzunare, o spun chiar autoritățile din Cape Town

  Urmărește Funky Travel

  Blog - www.funkytravel.ro
  Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
  Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit