• Camere Live link="camereLive"
 • Aventuri în Africa de Sud: rechini, frici și prejudecăți

  rechini Cape Town
  0 Shares

  Cape Town, una dintre cele mai fermecătoare destinații turistice din Africa de Sud, este recunoscută pentru peisajele sale spectaculoase și pentru atracțiile sale naturale. Totuși, pe lângă frumusețea sa, această zonă este și habitatul natural al unuia dintre cei mai fascinanți și controversați prădători – rechinul alb.

  rechin
  Imagine generată cu AI

  The Great White Shark (Carcharodon carcharias) ajunge în apropierea plajei din Cape Town atras de populația densă de foci, parte din dieta principală a rechinului alb. În ciuda întâlnirilor regulate ale rechinului alb cu bărcile și ambarcațiunile de agrement, incidentele în care aceștia interacționează cu oamenii sunt rare. Potrivit presei din Cape Town, un exemplar de rechin alb a fost observat chiar în prima zi a lui 2024.

  Shark Spotters, sistemul de supravehere și alertă

  Serviciul de Shark Spotters din Cape Town a fost implementat pentru a monitoriza prezența rechinilor și pentru a asigura siguranța persoanelor care se află pe plajele din această regiune. Echipele de Shark Spotters sunt amplasate în puncte strategice de pe stânci sau dealuri în apropierea plajelor populare din Cape Town. Am întâlnit un astfel de punct de observare în drumul nostru spre Boulders Beach, rezervația de pinguini.

  Shark Spotters
  Shark Spotters

  Cu o vedere panoramică asupra False Bay, zonă preferată de surferi, dar și de rechini, voluntarul avea o vedere panoramică asupra apelor pentru a putea detecta prezența rechinilor.

  Iar în momentul în care observă o siluetă de culoare închisă în valuri, așa cum vedeți în fotografia de mai sus, dă alarma. Avertismentele cu privire la prezența rechinilor sunt transmise publicului prin intermediul unui sistem de semnalizare cu steaguri de diferite culori. De exemplu, ridicarea unui steag roșu indică prezența iminentă a rechinilor și închiderea temporară a plajei, în timp ce steagul verde indică condiții sigure de înot.

  sursa Shark Spotters
  sursa Shark Spotters

  În cazul în care există un risc real pentru public, plaja este închisă temporar, iar oamenii sunt îndemnați să părăsească zona de înot până când este declarată din nou sigură.

  Puiul de Whale Shark care a făcut spectacol pe plaja din Cape Town

  Când am ales ca destinație Cape Town, Africa de Sud, mai toți prietenii ne-au întrebat dacă nu ne este teamă de rechini. Bineînțeles că ne este, mai ales atunci când ieșim cu kite-ul pe apă. Dar ne-am luat măsuri de siguranță și am ales zone cu ape reci, în care nu a fost semnalată prezența acestor prădători. Și nu în ultimul rând, urmărim informațiile oficiale emise de Serviciul de Urmărire a Rechinilor.

  Ca să închidem într-o notă pozitivă, iată imaginile suprinse acum două zile pe plaja Clifton, la 15 km de Cape Town. Un pui de Whale Shark dezorientat a ajuns aproape de mal.

  Rechinul de aproximativ 3 metri, conform estimărilor făcute de voluntari, nu este periculos și nu atacă oamenii. Deși poate ajunge și la 20 de metri, Whale Shark este o specie filtratoare, hrănindu-se în principal cu plancton, pești mici, krill și alte organisme din apă.

  Urmărește Funky Travel

  Blog - www.funkytravel.ro
  Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
  Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit