• Camere Live link="camereLive"
 • Albania: Ghidul perfect de vacanță

  Albania
  0 Shares

  Chiar dacă a fost o țară izolată de restul Europei timp de aproximativ 50 de ani, Albania este acum una dintre destinațiile în curs de afirmare din Balcani. Nu doar prețurile atractive fac din Albania o destinație populară de vacanță, ci și frumusețea sa naturală, promovată cu mult entuziasm. Albania a devenit rapid o bijuterie turistică în Balcani, atrăgând atenția turiștilor din întreaga lume.

  Potrivit statisticilor Băncii Centrale a Albaniei, veniturile din turism au ajuns în 2023 la 1,84 miliarde de euro, în creștere cu 72% față de 2022. Rador anunță că aproximativ 10,2 milioane de cetățeni străini au vizitat țara, ceea ce reprezintă o creștere de 35%. În plus, turiștii străini au cheltuit în total aproximativ 4,2 miliarde de euro în cursul anului 2023, cu 47% mai mult decât în 2022. Primele cifre pentru 2024 arată că această creștere continuă, indicând o perioadă de dezvoltare semnificativă pentru turismul albanez.

  Himara, Albania
  Vedere din Himara, Albania

  Investițiile masive în infrastructură și industria ospitalității au contribuit semnificativ la creșterea turismului. Albania a atras importante mărci internaționale din industria ospitalității, care dezvoltă proiecte de lux pe Riviera albaneză. Modernizarea infrastructurii publice, precum aeroportul Vlorë și tunelul Llogara, vor îmbunătăți accesul în sudul Albaniei.

  Aventură și Cultură în Albania

  Albania oferă o varietate de atracții pentru turiști, de la plaje minunate și castele istorice până la munți impresionanți și lacuri pitorești. Capitala Tirana este cunoscută pentru viața de noapte vibrantă, iar țara găzduiește mai multe situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, cum ar fi orașul istoric Butrint.

   

  Plajele și Coasta Albaneză

   

  Cu aproximativ 300 de mile de țărm, Albania oferă unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Riviera albaneză este un adevărat paradis pentru iubitorii de soare și mare, cu ape cristaline și peisaje spectaculoase. Plajele din Dhërmi, Himara și Ksamil sunt doar câteva dintre cele mai populare destinații pentru cei care doresc să se relaxeze și să se bucure de soare.

  Filikurit, Albania

  Fosta mea colegă, Mădălina Feraru a povestit pe larg aventurile ei în Albania, țară în care, potrivit spuselor ei, ar fi trebuit să ajungă în deceniul trecut. 

  Aventura în Albania

  În Albania trebuia să ajungem în deceniul trecut, când tot planificam o strașnică tură cu motorul prin Balcani. N-a fost să fie. După mai multe încercări nereușite, abia în 2021 am reușit să ajungem. Am pornit la drum seara, pe la 21.00, ruta: Bulgaria – Grecia – Albania. Zece ore mai târziu ajungeam la Kakavia, pe tărâmul vulturilor. Munții fioroși și goi ne-au întâmpinat imediat ce am trecut frontiera.

   

  Drumul Spre Himara

   

  Drumul drept s-a terminat abrupt într-o șosea șerpuită, îngustă, care urca hotărât și fără milă pentru noi, drumeții osteniți. După ce am parcurs acest traseu preț de 30 de kilometri, am ajuns la podiș și apoi la mare. De acolo a fost un vis, din toate unghiurile. Am ținut-o așa vreo 60 de kilometri, până am ajuns la Himara, baza noastră pentru explorare.

  Himara seamănă la intrare cu un sat grecesc. Plajă în stânga, în dreapta un deal plin de case de piatră cu alei abrupte. După 24 de ore de nesomn, am dormit lemn vreo 3 ore. La trezire, am pornit spre orașul vechi, cocoțat pe un alt deal. Sus, orășelul, fostă cetate, e mititel și splendid la apus, când soarele îl aurește.

   

  Vânătoarea de Plaje

   

  A doua zi, am început vânătoarea de plaje. Prima pe listă a fost Gjipe, la coada unui canion înalt. Drumul către ea trece printr-o potecă bolovănoasă de doi kilometri, dar răsplata e pe măsură. Plaja e destul de mare, oarecum amenajată, cu terase mici și posibilități de închiriere caiace.

  Filikurit, mai greu accesibilă, necesită coborârea unui perete de stâncă cu ajutorul unei frânghii. Livadhi, mult mai lată, străjuită de stânci, e considerată a avea cea mai curată apă.

   

  Explorarea Munților

   

  Albania e locul ideal pentru exploratori. O potecă de coastă unește plajele pe zeci de kilometri. Eu și Liviu am mers de la Himara la Livadhi, strașnic! Am luat la pas și orășelele din jur, fiecare cu case de piatră, parcă atârnate pe coline sau stânci. Gjirokaster, un sit UNESCO, e printre cele mai bine păstrate orașe medievale, cu străduțe pline de localuri și magazine tradiționale.

  Albania este o destinație de vacanță în plină dezvoltare, oferind atât frumuseți naturale uimitoare cât și experiențe culturale bogate. Cu investiții semnificative în infrastructură și ospitalitate, precum și o creștere impresionantă a numărului de turiști, Albania se pregătește să devină una dintre cele mai căutate destinații turistice din Europa. Așadar, dacă plănuiești o vacanță aventuroasă și informativă, Albania ar trebui să fie pe lista ta de priorități.

  Urmărește Funky Travel

  Blog - www.funkytravel.ro
  Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
  Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit