Răspunsul l-au dat cercetătorii de la Departamentul Ecologie și Biologie Marină au analizat microscopic probele de apă colectate pe 21 octombrie din Portul Constanța.
Analiza a evidențiat o dezvoltare abundentă a dinoflagelatelor, specii care conțin plastide roșii. Lumina emisă în apă se datorează capacității dinoflagelatelor de a emite bioluminescență, numai când este aplicată o forță mecanică.
Bioluminescența este rezultatul unei reacții dintre substanța chimică luciferin și enzima luciferază, reacție care are loc în organite specializate din interiorul celulelor.
Specia dominantă a fost Lingulodinium polyedra, dar au fost observate și alte dinoflagelate (de ex. Prorocentrum micans, Dinophysis caudata, Protoperidinium brevipes, P. breve, P. divergens, Oblea rotunda, Gonyaulax spinifera) și diatomee (Pseudo-nitzschia sp., Pseudosolenia calcar-avis, Skeletonema costatum, Cerataulina pelagica, Leptocylindrus minimus).
Avertismentul cercetătorilor
Speciile identificate microscopic au POTENȚIAL toxic și se regăsesc în IOC-UNESCO Taxonomic Reference List of Harmful Micro Algae, mai spun cercetătorii.
Departamentul Ecologie și Biologie Marină a promis că va reveni cu noi informații în funcție de finalizarea rezultatelor de laborator.
Urmărește Funky Travel