• Camere Live link="camereLive"
 • 10 mii de turiști sunt așteptați în prima săptămână din iunie pe litoral

  0 Shares

  De mult nu am mai văzut plajele și stațiunile atât de goale cu mai puțin de două săptămâni înainte de prima zi a lui cireșar. Hoteluri deschise/închise – pregătite să primească turiști, dar fără să știe foarte clar în ce condiții- plaje amenajate, dar goale și muncitori care să pregătească terasele pentru deschidere. Pe litoral, hotelurile sunt strâns legate de terase, iar cum din acest cerc lipsește o jumătate, puțini sunt cei care vin pentru „activități sportive marine, pescuit sau drumeții”.

  Peste 100 de hoteluri de pe litoral așteaptă turiștii după 1 iunie, când se deschid terasele

  Mai mult de 100 de hoteluri din stațiunile românești de la Marea Neagră, reprezentând un sfert din capacitatea de cazare a litoralului, s-au deschis sau urmează să se deschidă și așteaptă turiștii începând cu data de 1 iunie, când se vor deschide și terasele, reiese din datele Organizației Patronale Mamaia-Constanța. Asociația estimează că în prima săptămână din iunie se vor caza pe litoralul românesc în jur de 10.000 de turiști români. Deși nu au încă un ghid de măsuri aprobat de autorități, se așteaptă unul în cursul acestei săptămâni, anunțul autorităților privind deschiderea teraselor începând cu data de 1 iunie a repornit motoarele pe litoral. Au reînceput angajările în județul în care 50.000 de oameni nu au mai încasat niciun leu. Fiind angajați sezonieri, șase luni la muncă, șase luni în somaj, cei care lucrează în turism nu au beneficiat de șomajul tehnic. Reprezențanții Organizației Patronale Mamaia-Constanța (OPMCTA), au anunțat astăzi că peste 100 de hoteluri de pe litoral s-au deschis deja sau se vor deschide în jurul datei de 1 iunie. Practic, deschiderea oficială a litoralului pentru turiști va fi la 1 iunie, deși sunt și acum hoteluri și pensiuni deschise la mare care chiar au primit turiști în acest weekend. Aceștia au venit pentru scopuri de recreere – pescuit, kiting și pentru activități sportive în aer liber. Cei mai mulți au ajuns pe plajele din Mamaia, Vama Veche și în Delta Dunării. „Majoritatea hotelurilor care se deschid au și terase acoperite, unde se va servi masa. Chiar și cele fără terasă vor putea primi turiști, pentru că la începutul lunii iunie majoritatea sejururilor includ doar micul dejun, care poate fi servit în cameră, în sistem de room service sau delivery. În paralel, vor fi deschise și terasele restaurantelor independente de pe litoral”, spune Anca Nedea, directorul executiv al OPMCTA.

  Chiar dacă cele peste 100 de hoteluri cumulează aproximativ 35.000 de locuri de cazare, organizația patronală estimează un grad de ocupare de 25-30%, ceea ce însemnă că 8.500-10.000 de turiști se vor caza în structurile clasificate de pe litoral în prima săptămână din iunie. „În prima săptămână din iunie a anului trecut, cea mai mare parte a hotelurilor de pe litoral erau deschise, iar gradul de ocupare era tot de 25-30%. Fiind vorba, însă, de un număr de hoteluri de patru ori mai mare decât al celor care se deschid anul acesta la 1 iunie, firește că și turiștii erau de patru ori mai mulți”, mai spune Nedea. Ea se așteaptă ca în a doua săptămână din iunie numărul turiștilor de pe litoral să crească, pentru că urmează Rusaliile în weekend-ul 7-8 iunie, când, în mod tradițional, românii vin în minivacanță la mare. „Dacă până acum mulți iubitori ai litoralului românesc au așteptat să vadă ce ce întâmplă cu deschiderea hotelurilor, anunțul de ieri potrivit căruia terasele se redeschid la 1 iunie i-a făcut pe mulți să se hotărască să își rezerve vacanțe la mare”, a mai spus Anca Nedea.

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit