• Camere Live link="camereLive"
 • #lacolibe, cătunul arhaic de pe litoralul românesc

  0 Shares

  Numele meu este Cosmin și sunt fondatorul #lacolibe. Așa a început discuția cu cel care are de gând să implementeze la Vadu o altfel de comunitate. O “platformă turistică” cu o nouă abordare și altfel de servicii, unde să francizeze diverse familii care vor vinde produse dedicate. Fiecare familie va avea propria afacere, iar fondatorii proiectului #lacolibe vor rămâne doar cu serviciile de cazare.

  Un cătun arhaic îndreptat spre ecoturism

  Litoralul românesc nu înseamnă doar hoteluri comuniste și servicii îndoielnice, așa cum, din păcate, este în mentalul colectiv, ci și locuri frumoase, spații de cazare unicat și comunități care construiesc adevărate destinații turistice.

  Cosmin are 41 de ani și recunoaște că are “ceva experiență bună și rea în domeniul afacerilor”. Proiectul #lacolibe a fost pornit de două familii. 18 luni a durat pina cand idea s-a transformat în plan de afaceri, iar alte 12 luni au trecut până în momentul în care au găsit terenul pentru visul lor: un cătun arhaic românesc îndreptat spre ecoturism.  Iar noua destinație turistică crește văzând cu ochii pe un petec pe pâmânt situat “oarecum între Corbu, Vadu și Săcele”

  “Proiectul La Colibe este gândit ca o ‘platformă turistică’ cu o altfel de abordare și altfel de servicii, unde francizăm diverse familii care vor vinde produse dedicate. Fiecare familie își are afacerea ei, noi vom rămâne cu serviciile de cazare. Cazarea va fi posibilă în 2 variante: corturi concept (de fapt niște bordeie arhaice reinterpretate, cu plafoane de sticlă) și Colibe de pământ, arhaice, ca odinioară.  No TV, no wifi, no nothing, but silence’, fiecare cu curte proprie, hamac, un mic cuptor propriu de pământ.”, este descrierea lui Cosmin.

  #lacolibe este în primul rând o comunitate

  Comunitatea #lacolibe este  formată dintr-un grup de prieteni. Membrii sunt selectați de fondatori. “Din comunitate fac parte două categorii : membrii fondatori și consătenii. Membrii fondatori sunt cei selectați de noi și consătenii la fel, diferența dintre ei va fi că unii doar ne ajută la implementare, iar ceilalți vor avea și propriile afaceri în cătunul nostru”.

  Membrii sunt aleși în baza unor criterii de bun simț, crede fondatorul proiectului.  “Să fie corect, să  vorbească aceeași limbă cu noi și să înțeleagă proiectul. Am căutat să găsim oameni care au comunicarea și bunul simț ca numitor comun. Restul, orice ar fi.. Le învățăm! Pe cele enumerate mai devreme ori le ai, ori nu le ai 😉 ”, mai spune Cosmin.

  Comunitatea #lacolibe numără până acum 25 de membri activi care se vor reuni într-un ONG cu direcție ECOTURISM. Porțile proiectului sunt încă deschise, iar cei care vor să intre în această familie trebuie să îndeplinească criteriile menționate de Cosmin. Iată care sunt etapele pentru a deveni membru al comunității #lacolibe:

  • ai nevoie de recomandarea unui membru
  • participi la evenimente organizate de comunitatea #lacolibe
  • devii membru în urma votului organizat în sânul comunității

  Viitorul #lacolibe este simplu

  “Vom franciza comunitatea pentru a creea o echipă, care va activa în turism. Toți împreună, din perspectiva de gazdă față de invitații din cătun”, explică fondatorul Cosmin. Implementarea conceptului #lacolibe este bugetată pe o perioadă de 5 ani, cu alte cuvinte, teoretic,  în 2026 ar trebui să ajungă la maturitate. “Un lucru foarte important : căutăm să fim un cătun arhaic românesc, un parc vegetal unde experiența pe care vrem să le-o oferim invitaților să fie una outdoor, cu alei, promenada, copaci și pomi fructiferi. Suntem un concept offgrid, avem 2 puțuri forate pentru apă, iar energia este verde, produsă în bătătură, prin panouri solare”

  Planul de extindere al comunității #lacolibe prevede și organizarea de clăci. De fapt, tabere lunare, organizate din mai până în septembrie, unde sunt așteptați voluntari. Comunitatea pune la dispoziția voluntarilor hrană și cazare, iar cei care vor dori să devină membri o pot face dacă reușesc să treacă de cele trei etape descrise mai sus.

  Proiectul #lacolibe îl poți urmări AICI.

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit