• Camere Live link="camereLive"
 • Iată ce poți să faci în Vama Veche și Mamaia de 1 Mai

  Cât costă sentimentul libertăţii la Vama Veche Funky Travel Blog Să vedem de exemplu cât costă două ginuri tonice şi două ape plate în cluburile din Mamaia şi Vama Veche
  0 Shares

  „Turiștii se pot caza pe litoral în minivacanţa de 1 Mai, însă cluburile vor fi închise inclusiv în noaptea de Înviere, chiar dacă restricțiile de circulație sunt ridicate”, susține ministrul de Interne, Lucian Bode. Pornind de la această declarație am încercat să fac o radiografie a zonelor în care sunt așteptați zeci de mii de turiști în vacanța de Paște și 1 Mai.

  Suprinzător, la Vama Veche încă mai găsești camere libere

  Să mergem prima dată în sudul litoralului, la Vama Veche. Stațiunea care se deschide tradițional în vacanța de 1 Mai își va primi oaspeții cu restricții sanitare. Îmi este foarte greu să cred că pe 30 aprilie și 1 mai cineva va reuși să trimită mii de tineri spre pensiuni în jurul orei 20.00, așa cum a anunțat ministrul Lucian Bode.  Și nu doar atât! Chiar dacă îi trimiți la cazare, cum o să oprești sute de petreceri ? Fie stațiunea va fi plină de forțe de ordine, fie tinerii vor da dovadă că respectă și înțeleg restricțiile, iar totul va decurge fără incidente. Un lucru este însă clar! Este pentru prima dată în ultimii 15 ani când pe 13 aprilie mai poți găsi camere libere pentru minivacanța de 1 Mai în stațiunea Vama Veche.

  Căutare realizată pe 13 aprilie 2021
  Căutare realizată pe 13 aprilie 2021

  În timp ce documentam acest articol, unul dintre cele mai cunoscute cluburi din Vama Veche a anunțat cum va funcționa în vacanța de 1 Mai 2021.

  DA! Raspunsul e DA! Se va deschide Yuva in minivacanta de 1 Mai, mai exact facem incalzirea pe 28.04 si ne retragem pe 04.05 dupa inchiderea programului! Vom functiona in regim de terasa, in aer liber, cu maxim 6 persoane la masa, dupa programul indicat de autoritati! Nu facem rezervari, regula va fi “primul venit, primul servit”, iar cand se va atinge capacitatea maxima la mese nu se va mai putea intra in locatie pana la eliberarea unei mese! Nu ne vom putea intalni la bar, pentru a evita aglomerarea, dar ne vom saluta pe terasa si ne vom bucura de mare, de soare si de Vamă!

  “Facem apel și la turiști, la cei care iubesc acest loc, să ne susțină si să respecte regulile, astfel încât să reușim să păstrăm Vama Veche ca si destinație "sigură" pentru vacanțele estivale”

  Daniel Georgescu este primarul comunei Limanu și cel care are în grijă și stațiunea Vama Veche. Am vrut să aflu de la el cum se pregătesc autoritățile, dar și agenții economici să funcționeze conform noilor restricții.

  Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu
  Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu

  Vama Veche este recunoscută drept stațiunea libertății, dar, în weekendul de 1 mai, se va închide la ora 20.00 Cum veți gestiona zeci de mii de turiști care vor veni în minivacanță ?

  Vama Veche este un sat boem, dar totodată este și un loc în care comunitatea face diferența. Pentru noi – autoritățile locale cât și agenții economici din zonă- contează și regulile, respectul pentru celălalt și empatia. Să nu uităm că anul trecut, de 1 Mai, am stat acasă, iar în Vamă s-au respectat restricțiile impuse. Pentru a puncta momentul, în mod simbolic, de 1 Mai, a existat un singur DJ pe plajă care a mixat toată ziua pentru sute de oameni care au urmărit transmisia pe internet. În plus, sezonul anterior, am  fost  chiar un exemplu pentru tot litoralul românesc. Vă rog să vă amintiți că agenții economici din Vamă au decis, din proprie inițiativă să își limiteze activitatea/programul și de la o anumită oră să se asculte muzică în surdină. Și aceasta decizie a venit în mod voluntar, înainte cu câteva săptămâni ca această măsură să fie impusă de către autoritățile centrale. Anul acesta vom face la fel! Vom funcționa, dar vor fi  respectate toate restricțiile impuse! Totodată, facem apel și la turiști, la cei care iubesc acest loc, să ne susțină si să respecte regulile, astfel încât să reușim să păstrăm Vama Veche ca si destinație „sigură” pentru vacanțele estivale.

  Ați avut o discuție cu proprietarii beach barurilor ? Cum se va da “stingerea” la ora 20.00 ?

  Există o comunicare constantă între autoritățile locale și agenții economici din zonă. Ne consultăm  pentru a identifica posibilele soluții pentru ca activitatea din Vama Veche să nu fie complet blocată. În acest sens, de exemplu, ne-am gandit, ca în timpul sezonului estival, să oferim agenților economici acces la domeniul public, în zilele de week-end. Practic, cei cu restaurante sau terase  care nu ar putea funcționa din cauza restricțiilor legate de amenajarea spațiului  vor putea să scoată câteva mese afară, pe stradă. Încă analizăm varianta optimă de implementare a acestei măsuri și nu vă ascund că avem în vedere chiar și restricționarea parțială a traficului auto pe anumite străzi, în timpul weekend-ului. Dar, această decizie implică și măsuri de natură logistică, precum parcări publice, orar de aprovizionare, accesul turiștilor. Dar, așa cum vă spuneam, încercăm să luăm cele mai bune decizii și să  susținem comunitatea locală. Vama Veche se simte și se iubeste! Iar locul trebuie respectat, atât de noi cât și de către turiști, astfel încât „vibe-ul” locului să nu dispară! Și ne bazăm pe comunitate să ne ajute să păstrăm magia acestui sat, chiar și în aceste condiții atipice.

  Ce măsuri speciale ați luat pentru acest 1 Mai?

  Suntem obligați să respectam legislația! Am avut o serie de întâlniri cu agenții economici și stim, cu toții, ce reguli trebuie să aplicăm. Și, vă garantez, că investitorii serioși, chiar dacă nu sunt de acord cu deciziile autorităților centrale, le vor susține și le vor aplica.

  “Vom respecta regulile impuse, rămânem închiși ca si club”

  Declarația aparține reprezentantului clubului Fratelli din Mamaia, loc preferat de tinerii care obișnuiesc să aleagă zona de nord a litoralului. Șansele sunt foarte mici să deschidem în acest context, în perioada 1 Mai. Cu aceste reguli, mă refer aici la cea care ne obligă ca la ora 18.00 să tragem obloanele, este ineficient pentru noi, ca și unitate de alimentație publică, mai spune reprezentantul clubului. Pe de altă parte, reprezentanții localului au transmis că abia așteaptă ca toți angajații să fie vaccinați împotriva COVID 19.

  sursa foto: fratelli.ro

  Un alt club care atrage atenția la fiecare 1 Mai este Loft. Pe pagina oficială a clubului a fost publicat un clip care anunță evenimente speciale pentru 1 și 2 Mai. E drept că mesajul a fost publicat înainte de declarația ministrului Lucian Bode.

  Loft
  sura foto: Loft

  I-am întrebat pe cei de la Loft care sunt planurile pentru vacanța de 1 mai dupa anunțarea noilor restricții, iar mesajul a fost scurt – “Este prematur încă!”

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit