• Camere Live link="camereLive"
 • “E păcat să ajungi în Cappadocia și să nu zbori cu balonul. Da, știu! Nu am zburat!”

  0 Shares

  Mihaela Dragomir este un contributor apropiat al funkytravel.ro și un om cu care poți să construiești. Instructor de yoga, Mihaela vă dezvăluie experiențele pe site-ul propriu mihaeladragomir.ro, dar aventurile turistice le puteți citi și aici . Alături de soțul ei, Mihaela a călătorit în Turcia în această perioadă plină cu restricții impuse de pandemia de coronavirus. Haideți să vedem plusurile și minusurile unei călătorii în Cappadocia! 

  Mihaela Dragomir
  Mihaela Dragomir

  Turist în pandemie. Istanbul și Cappadocia

  “Chițăiam” de mai bine de un an că am nevoie de o vacanță în afara granițelor, așa că atunci când a apărut șansa de a pleca în Turcia, cu toate ezitările specifice perioadei de pandemie, am decis să risc și să plec alături de jumătatea mea mai bună și o familie de prieteni tare dragi. Practic, familia extinsă, mai mult de jumătate vaccinată, deci cu riscuri minime de infectare.

  Am fost norocoșii care au prins primul zbor al sezonului cu Turkish Airlines de pe aeroportul Kogălniceanu, am plecat de acolo pe 2 aprilie, cu televiziuni, fotografi și baloane inaugurale. Tot noi am fost și ghinioniștii care o saptămână mai târziu au fost anunțați că zborul de întoarcere pe Kogălniceanu s-a anulat… Nu din motive legate de lipsă de pasageri sau pandemie, dar par să fie ceva exerciții acum pe aeroport, iar un zbor comercial ar fi încurcat rău.

  Pandemie în Istanbul doar pentru localnici

  Am stat 3 zile în Istanbul, unde pare că nimic nu s-a schimbat la o primă vedere. Exceptând obligativitatea măștii (pentru lipsa căreia poliția te roagă politicos să o porți, nu își face norma la amezi), Istanbulul pare să se fi oprit undeva în anul 2019.

  Am fost acolo în weekend, când teoretic totul se închidea la ora 18. Doar pentru localnici. Turiștii puteau umbla liniștiți pe străzi la orice oră, la orice terasă.

  Ce s-a schimbat, însă, este nivelul de disperare al comercianților turci. Nu au fost ei niciodată vreun model suedez de etică în vânzări, dar tendința de te fura la nota de plată a crescut de zece ori mai mult. Serios. O notă de plată de 93,7 de lire te ducea lejer în 937 dacă nu erai pe fază. Pentru că ai înțeles tu greșit, desigur, nu că sunt ei la ciupeală, desigur. Deci un gust amar la finalul sejurului în Istanbul, comerț agresiv, intruziv, pare că nu au înțeles nimic din ultimul an.

  Timpul se oprește în loc în Cappadocia

  Se oprește, se contractă, se dilată, nu știu exact ce se întâmplă acolo, dar clar 4 zile sunt prea puține pentru a petrece timpul într-un loc din care nu-ți mai vine să pleci încă de când ai aterizat. La propriu am vrut să mă bag într-o peșteră să meditez și să rămân acolo niște ani. Asta a fost primul contact cu Cappadocia.E ceva magic acolo. Nu știu ce, nu mă chinui să înțeleg, știu doar că e ca un magnet care te lasă cu greu să pleci de acolo. Și dacă pleci, numeri zilele până te vei întoarce.

  Cappadocia, Turcia
  Cappadocia, Turcia

  Am stat într-un hotel de piatră din Goreme, acele structuri pe care ți le poți imagina cu greu, chiar dacă le-ai văzut în poze. Cazarea foarte bună, cam de peste tot ai terase cu view point-uri de unde să admiri orășelul. Mâncarea, în schimb… bună, gustoasă, dar adaptată turistului vestic. Aș fi fost tentată să mănânc ceva mai autentic, dar și-așa opțiunile pe meniul vegetarian erau reduse. Îi scoate supa de linte la capitolul ăsta. Și vinul. Cappadocia are niște podgorii tare bune, demult n-am mai băut un vin așa echilibrat.      

  E păcat să ajungi în Cappadocia și să nu zbori cu balonul. Da, știu!

   Nu am zburat, pentru că nu ne-au ajutat condițiile meteo deloc în cele 4 zile. A fost vânt puternic, așa că toate zborurile au fost anulate. Oamenii de acolo te pot ajuta cu orice (contra cost sau nu, depinde peste cine dai), dar nimeni nu poate interveni asupra condițiilor meteo. Deci dacă planifici o excursie în Cappadocia, ai două lucruri de făcut:

  -rezervă din timp zborul cu balonul. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine și mai ieftin. Eventual cu plata cash, pe loc, nu anticipată

  -nu îți face mari așteptări în ceea ce privește balonul. Nu depinde decât de forțele naturii.

   

  Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție (nouă ne-ar fi plăcut minimum o saptămână), alege tururi organizate și un ghid pe măsură. Noi l-am avut pe Ali de la Sonrisa Tours. Absolut genial omul. Ne-a povestit tot ce ne interesa, am acoperit cu el cam tot ce era de vizitat, ne-a ajutat cu tot ce aveam nevoie, inclusiv programarea testului PCR de care aveam nevoie la întoarcerea în țară, noi doi, oile negre și nevaccinate.

  Cappadocia, Turcia
  Cappadocia, Turcia

  Nu e neapărat ieftin, dar este mult mai accesibil decât ne-am așteptat. Tururile și evenimentele aveau prețuri cuprinse între 20 și 35 de euro de persoană, iar balonul îl rezervasem la 60 euro de persoană.