• Camere Live link="camereLive"
 • Cappadocia 2022, capcana turistică de sute de euro

  cappadocia
  0 Shares

  “Bună ziua.  Am ajuns în Cappadocia Goreme, vrem să zburăm cu balonul.  Știam că un zbor costă 80- 100 euro de persoana la agenție, am ajuns aici și totul este rezervat. Din câte am înțeles foarte mulți localnici turci cumpără bilete în avans și le revând la suprapreț. Un zbor pentru o persoană pentru a doua zi costă 300 euro de persoană. Se pare că fac același lucru ca la meciurile de fotbal importante, speculează sezonul turistic. Voi cum ați procedat?”

  De la acest mesaj a plecat articolul pe care îl veți citi astăzi. Cappadocia este una dintre destinațiile care a avut parte de un marketing exemplar. Fotografii cu zeci de baloane la apus sau la răsărit umplu și acum rețelele de socializare. Puțini sunt și cei care recunosc că au rămas doar cu fotografiile de jos! Haideți să vedem și de ce!

  cappadocia
  https://www.facebook.com/Going2Turkey

  Până în 2022, un zbor de maximum o oră cu balonul la Cappadocia îl puteai cumpăra din România sau de la fața locului cu tarife cuprinse între 80 și 160 de euro de persoană.  Diferența o făcea perioda în care alegeai să te duci, dar și când era programat zborul. Dar, după doi ani de pandemie, pare că proprietarii baloanelor au reușit să-și construiască o adevărată piață neagră, iar acum aceeași călătorie și-a dublat sau chiar triplat prețul.

  .

  “Am fost, am văzut cu ochii mei. N-a costat excursia de 7 zile cât am dat pe 40 minute de plimbat prin aer”

  Informațiile despre ceea ce se întâmplă la Cappadocia au fost oferite, sub protecția anonimatului, de managerul turc al uneia dintre cele mai mari agenții de turism din România care are în portofoliu și această destinație. “Este o bubă a turismului turcesc, iar statul nu face nimic acolo”- aceasta a fost prima lui reacție.

  Dar cum s-a ajuns aici? Înainte de pandemie, la Cappadocia ajungeau oficial 2 milioane de turiști. Țineți bine minte această valoare.  70% dintre ei plăteau, în medie, 120 de euro pentru un zbor de 40 de minute cu balonul, bilet achiziționat fie de la agențiile de turism, fie de la companiile locale care gestionează zborurile. La începutul sezonului turistic 2022, Turcia a anunțat că relaxează restricțiile impuse de coronavirus, iar peste noapte aproape toate zborurile cu balonul apăreau fully booked. Iar dacă, din întâmplare, mai găseai bilete disponibile, tariful trecea lejer de 300 de euro de persoană. Îmi veți spune că oriunde în lume, tarifele au explodat. Vă dau dreptate, dar rar vei găsi dublu prețului pe care îl găseai în 2019.

  cappadocia
  https://www.facebook.com/Going2Turkey

  Să revenim la milioanele de turiști care vor o poză în balon, la Cappadocia, ca să înțelegem ce s-a întâmpat. Localnicii și-au creat un adevărat “sindicat” al celor care cumpără toate biletele oferite de companiile care gestionează baloanele. Cum era pe vremea lui Ceaușescu, la noi, la cinematografe: te duceai la casa de bilete, dar nu mai găseai, iar casiera îți indica un bișnițar de unde puteai cumpăra biletele! Cam așa stă treaba acum și în Cappadocia. Nu mai găsești niciun bilet la hotel sau companie de zbor, dar vei primi un contact al unui localnic care îți vinde locuri în balon chiar și pentru a doua zi. Doar că biletul ajunge pînă la 400 de euro de persoană, în loc de 120.

  Acest “sindicat” funcționează cu sprijinul autorităților din zonă, al hotelierilor și chiar al agențiilor de turism din Turcia. Deși poate vă sună exagerat, mafia locală a baloanelor (așa este cunoscută în Turcia) a decis să blocheze toată piața liberă și să profite de turiștii care ajung în Cappadocia. La mijloc sunt milioane de euro!

  Ce soluții ai în 2022 ?

  Nu prea ai! A fost răspunsul turcului care conduce una dintre cele mai cunoscute agenții de turism cu afaceri în România și Turcia. Fie îți asumi că vei plăti până la 400 de euro de persoană pentru un singur bilet, fie ai noroc și cauți un pachet de vacanță în Cappadocia, care să conțină cazarea și biletele aferente zborului cu balonul.  

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit