• Camere Live link="camereLive"
 • Turiștii familiști, tința hotelierilor din sudul litoralului

  litoral
  0 Shares

  O să deschid acest articol cu o glumă adresată celor peste 40 de ani: dacă 1 Mai înseamnă pentru tine Costinești și Neptun, atunci sigur ești bătrân! Da, cele două stațiuni deschideau distracția pe litoral și atrăgeau zeci de mii de tineri din toată țara. Marea privatizare a industriei hoteliere de pe litoral a însemnat de fapt distrugerea sudului, iar stațiunile, care altă dată erau pline de turiști, au devenit un tărâm al clădirilor părăsite și al condițiilor insalubre de cazare. Deși suntem în ceasul al 13-lea, dacă vorbim de competiția internațională de a atrage turiști români (vezi Grecia și Bulgaria), sudul litoralului pare că renaște.

  26 de structuri hoteliere erau abandonate la începutul anului 2012

  Dacă stațiunea Costinești s-a transformat într-un sat de vacanță unde terasele se întrec în manele puse la maximum, de la Olimp până la Mangalia încep să se observe schimbările.  Sunt multe hoteluri acoperite cu plasă de protecție, în unele zone se muncește la ridicarea unor aparthoteluri, iar infrastructura începe să fie refăcută. Mulți bani vin din privat și sunt îndreptați spre resorturi all inclusive, atât de iubite de turiștii români în Bulgaria și Turcia. Resorturile vor apărea în locul vechilor clădiri abandonate sau vândute de cei care le-au avut în locație de gestiune. 26 de structuri hoteliere sunt acum în proces de modernizare. “Mai avem două sau trei clădiri abandonate, dar și acestea, sigur, vor reintra în circuitul turistic”, spune Cristian Radu, primarul din Mangalia cel care are în grijă stațiunile din sud.

  Pe hârtie, stațiunile din sud ar trebui să-și schimbe înfățișarea în trei sau patru ani. Dacă vorbim de zona privată aici cu siguranță termenele vor fi respectate, iar pentru zona publică vorbim de fonduri europene unde este mai greu să tragi de timp, dar nu imposibil. Cu orice hotelier ai vorbi din sudul litoralului acesta îți va spune că sudul va redeveni o atracție, nu pentru petrecăreții din nordul litoralului, ci pentru turiștii care vor să aibă parte de liniște, zone verzi, dar și facilități pentru copii. ”Sudul beneficiază, în ultima vreme, de investiții absolut spectaculoase în zonă atât în domeniul privat, în modernizarea și dezvoltarea structurilor hoteliere si echipamentelor specific, cât și de un mare aport de investiții din punct de vedere al administratiei locale în modernizarea infrastructurii locale”, spune Dumitru Filip, președintele Organizației de Management al Destinației Mangalia.

  Este clar că, pentru moment, stațiunile din sud nu vor ataca segmentul de turiști dornici de distracție până la răsăritul soarelui și poate că este mai bine așa. “Ne adresăm familiilor cu copii tocmai pentru că avem aproape 20 de mii de metri pătrati de gradină exotică ..Este poate cel mai frumos resort de pe litoral”, susține Aurelian Marin, cel care are în administrare hotelul Dana din stațiunea Venus. Iar Anca Nedea, managerul hotelului Opal din Jupiter, recunoaște că aproape toți hotelierii din sudul litoralului și-au dat seama că nu pot să mai ofere doar o cameră, ci au pachete cu activități pentru cei mici. “Proprietarii au încercat să ofere un pachet cât mai complex cu tot ceea ce se poate face în sudul litoralului. În acest an, multe hoteluri din sud au inclusiv oferte pentru cazarea gratis a copiilor de până în zece ani pentru minivacanța de 1 iunie”, spune Anca Nedea, managerul hotelului Opal.

  De exemplu, cu un simplu click AICI găsești cazarea gratis pentru copiii de până în zece ani și un tarif de 120 de lei/noapte pentru adulți la un hotel de trei stele. 

  Funkytravel.ro
  Funkytravel.ro

  Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit.