Iată ce se întâmplă când bunul simț al turiștilor intră în vacanță

Imagini suprinse pe litoral

Dobrogea, tărâmul dintre Dunăre şi Marea Neagră, este un conglomerat etnic, în care trăiesc laolaltă: români, aromâni, bulgari, turci, tătari, ţigani, evrei, greci, armeni, ruşi, lipoveni, ucraineni, găgăuzi, germani, italieni, albanezi, sârbi, unguri. Iar comunitățile de pe litoralul românesc sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai primitoare. De mici copii, am fost educați că turiștii care își petrec vacanțele pe litoral sunt cei care participă la bunăstarea economiei locale. Ce se întâmplă însă când bunul simț al unor turiști intră în vacanță?

Oare așa fac și la ei acasă? Turiști în costume de baie pe bulevarde, mormane de gunoaie lasate în urmă și parcări pe spațiul verde chiar în dreptul parcării goale

În urmă cu ceva timp, v-am dezvăluit care este cel mai întâlnit prenume al ospătarilor de pe litoral și că uneori clienții au impresia că angajații teraselor sunt de fapt sclavii lor. O parte din vină o au chiar angajații teraselor care acceptă astfel de umilințe doar pentru că primesc bacșișuri grase. Dă un click AICI sau pe fotografie dacă vrei să afle poveștile unor ospătari de pe litoral.

Și din păcate, lucrurile nu par a se îndrepta spre litoral oricâte râuri de cerneală virtuală ar curge în mediul online. Suntem în plin sezon turistic, la final de iulie și început de august, când toată coasta românească se umple până la refuz. Acesta este și momentul când mulți dintre turiști tratează orașele ca pe mici bucăți de nisip. Am ales fotografia cu cele două domnișoare plimbându-se pe unul dintre cele mai mari bulevarde din Constanța pentru a ilustra cel mai întâlnit fenomen.

Imagine suprinsă în Constanța

În timp ce localnicii încearcă să trateze turiștii cu respect, mulți dintre vizitatorii vremelnici par că și-au trimis și bunul simț în vacanță. Dă click pe poză și vei găsi mai multe “ilustrate” de la mare cu turiști în chiloți inclusiv prin magazine.

Și să mergem mai departe! Fotografia cu gunoaiele este realizată în această dimineață, în cartierul Faleză Nord din Constanța. În zonă sunt coșuri de gunoi atât pe spațiul public, dar și pe  plajele concesionate. Și totuși, unii dintre turiști preferă să-și demonstreze “nivelul” de civilizație.

Gunoaiele lăsate în urmă e turiști

Să ajungem și la o altă probemă națională: PARCAREA. Da, știu că parcarea în Mamaia este extrem de scumpă și chiar am scris despre acest aspect AICI, dar asta nu înseamnă că turiștii au dreptul să încalce legea și să distrugă cu mașinile puținul spațiu verde din oraș. Iată de exemplu, cum a ales un turist din Brăila să parcheze mașina pe iarbă, sărind peste bordura care îl despărtea de multe locuri de parcare libere.

Parcare pe spațiul verde

Probabil că “mitici” există în orice zonă turistică din lume, dar eu tot nu înteleg de ce unii români reușesc să respecte regulile atunci când călătoresc în străinătate, dar acasă parcă țin morțiș să le încalce.