• Camere Live link="camereLive"
 • Vacanțe de neuitat sau jucării scumpe?

  litoral
  0 Shares

  Timpul liber al copiilor este prețios, mai ales dacă știm să le stimulăm curiozitatea astfel încît să le ofere maxime beneficii. Majoritatea părinților are falsa impresie că oferind copiilor jucării pretențioase, scumpe și cît mai inteligente satisfac dorința copiilor și îi ajută să-și dezvolte capacitățile intelectuale. Este demonstrat științific că nu aceasta este modalitatea optimă de a contribui la dezvoltarea creierului celor mici, dimpotrivă, cu cît jucăriile sunt mai inteligente și sofisticate, cu atît creativitatea copilului scade. O alternativă eficace sunt vacanțele petrecute împreună, în diverse locuri, în care cei mici devin exploratori și interacționează cu tot ceea ce le oferă natura. Activitatea fizică pe care copiii o au în vacanțe stimulează fluxul sangvin în creier. Oxigenarea sângelui sporeşte claritatea, concentrarea, viteza de gândire, creativitatea, energia mentală şi emoţională şi abilităţile de rezolvare a problemelor. În plus, copiii descoperă locuri noi, moduri diferite de trai, peisaje necunoscute, ceea ce le dezvoltă curiozitatea pentru cunoaștere. În vacanțe, copiii participă la diverse evenimente, socializează, se relaxează, explorează, învață, iar aceste aspecte sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului, deoarece ajută copiii să înțeleagă și să abordeze situații diferite.
  În vacanțe, copiii capătă mai multă încredere în ei înșiși, devin independenți, își dezvoltă abilitățile psiho-motrice și, mai ales, capacitățile cognitive.

  Vacanțele înseamnă copii fericiți!

  Fie că alegeți pentru copii o tabără sau o vacanță în familie, este bine să înțelegeți că vacanțele active sunt cele de preferat pentru că ele nu vor deveni plictisitoare. Cu cît o vacanță este mai activă, cu atît copilul va fi mai fericit și implicat în ceva ce îi place și îl stimulează fizic, nu devine agitat și nu se frustrează – situații pe care mulți părinți le-au avut de înfruntat în experiențele lor de călătorie

  Munții Măcinului

  Orice experiență nouă este o oportunitate de învățare informală, fie că vorbim de descoperirea unor peisaje și colțuri de natură noi, fie că vizitează un muzeu neobișnuit, fie că participă la activități stimulante (schi, înot, scufundări, diverse sporturi de vară sau iarnă, distracție într-un parc tematic, provocări într-un parc de aventuri etc.) copilul va învăța mereu ceva nou despre natură, oameni, lume și el însuși. Vacanțele în familie sau taberele pentru copii creează acestora amintiri de neuitat, amintiri prețioase de care își vor aminti cu drag mai tîrziu. Ele pot fi considerate și excelente ,,contra-ancore”, acele amintiri pozitive, puternice, care îi pot ajuta în momentele dificile, cu impact emoțional negativ puternic. Acele ,,imagini” și ,,senzații” din trecut, care atunci cînd sunt retrăite, revăzute mintal îi ajută să depășească stările deranjante, triste, grele.

  Să vă fie cu folos!