• Camere Live link="camereLive"
 • România mereu suprinzătoare! Ministrul Turismului anunță o creștere a numărului vizitatorilor străini. În lumea reală, datele arată o scădere.

  0 Shares

  Așa le place să-și fure singuri căciula! A fost prima mea reacție când am citit anunțul oficialilor români despre numărul turiștilor din 2022. Înțeleg că vrei să dai un mesaj pozitiv, că piața turistică din România pare că-și revine, dar când primești cifrele de la Institutul Național de Statistică și vezi că nu este așa, măcar nu te mai lăuda. Voi descrie mai jos, cum a manevrat ministrul Turismului, Daniel Cadariu, datele de la Institutul Național de Statistică astfel încât să evite un anunț negativ pentru turismul românesc. A comparat 2022 cu 2021 și 2020, ani în care aveam restricții impuse de pandemia de coronavirus.

  “În primele şase luni ale anului sunt deja 600.000 de turişti străini, o creştere de 200% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”

  Citatul îi aparține chiar ministrului Turismului, Daniel Cadariu care a organizat o conferință de presă. Las mai departe datele anunțate de oficial, conform celor de la news.ro.

  Daniel Cadariu
  Daniel Cadariu, ministrul Turismului

  Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că în anul 2022, faţă de anul 2021, se înregistrează o creştere totală a numărului de turişti de 37%, de la 3,2 milioane la 4,4 milioane, el arătând că în primele şase luni ale anului sunt deja 600.000 de turişti străini, o creştere de 200% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.” În 2022, faţă de anul 2021, avem o creştere totală a numărului de turişti de 37%, de la 3,2 milioane la 4,4 milioane”, a spus Cadariu.

  Cifrele reale indică în 2022 o scădere cu aproape 50% a numărului de turiști străini față de 2019, an fără restricții impuse de coronavirus

  Pentru a compara date, una dintre reguli spune că trebuie să măsori mere cu mere. Cu alte cuvinte, compari 2022, primele șase luni în cazul nostru, cu 2019. Sunt ani în care nu au fost restricții impuse de pandemia de coronavirus. Adică piața a fost liberă, iar turistul nu a fost constrâns să aleagă o anumită destinație din cauza restricțiilor. Chiar și Uniunea Europeană, prin oficiul de statistică Eurostat compară cei doi ani, 2022 cu 2019, atunci când se referă la revenirea turismului. Dar și oficiali din țări cu tradiție în turism (Spania, Portugalia, Franța, Italia) și chiar vecinii bulgari au aceeași politică. Mai puțin, ai noștri!

  Probabil, ministrul a văzut și aceste cifre și a vrut să evite adevărata stare a turismului românesc. Dacă nu le-a avut sau nu i-au fost date, atunci ministrul trebuie să aibă o discuție extrem de serioasă cu cei din echipa sa. Le dau eu o mână de ajutor!

  Să ajungem la cifrele oficiale ale Institutului Național de Statistică

  În primele șase luni ale anului 2022, potrivit Institutului Național de Statistică, în țara noastră au fost înregistrați 631.492 de turiști străini. În aceeași perioadă a anului 2019, aceeași instituție, arată că ne-au vizitat 1.206.645 turiști străini. Cu alte cuvinte, scăderea este de aproape 50%.

  A scăzut și numărul turiștilor români față de 2019. În primele șase luni ale anului 2022, au fost cu 609.010 mai puțini turiști față de aceeași perioadă a anului 2019.

  În loc de concluzie, le transmit celor de la Ministerul Turismului că degeaba ascunzi gunoiul sub preș, mizeria tot va ieși la suprafață.

  Iată și reacția ministrului Turismului, Constantin Cadariu

  Într-o reacție pe facebook, ministrul Cadariu încearcă să îndulcească discursul de ieri, dar pornește cu o afirmație falsă, cel puțin în cazul articolului scris de mine. Nu am spus că 2022 este sub 2021, ci doar că raportarea reală se face la 2019. Așa cum chiar și ministrul a menționat în propria reacție. Domnule Cadariu, revin cu sfatul de a vă urechea echipa de comunicare sau de a vă tempera când anunțați mari victorii care de fapt sunt doar mici pași spre atingerea unor cifre la care se raportează întreaga lume.

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit