• Camere Live link="camereLive"
 • Date oficiale: cu 50% mai puțini turiști străini pe litoral

  mamaia
  0 Shares

  Fotografia descrie, cred că cel mai bine, situația în care se află turismul românesc. O fată frumoasă care mai dă o șansă României, dar care, atunci când se duce la plajă, este înconjurată de bălării, ambalaje și sacoșe de plastic. Degeaba sunt câțiva investitori la mare și la munte care pierd nopțile încercând să-și convingă conaționalii și turiștii străini că România are cu ce se lăuda, dacă, și după multiplele dușuri reci primite, șefii turismului și ai autorităților locale nu recunosc că au o problemă și nu încearcă să găsească soluții. Împreună!

  Dușul rece al cifrelor oficiale emise de Statistică

  Ministerul Turismului a tot încercat în fel și chip să îndulcească realitatea pe care noi, cei care trăim și muncim la malul mării, am observat-o. Luna august din 2022, cea mai aglomerată și mai scumpă din sezon, nu s-a comparat cu cea din 2021. Institutul Național de Statistică a publicat datele oficiale pentru luna august 2022, iar realitatea este crudă. Sper că și ministrul Cadariu să  primească aceste date la mapă ca să nu se mai întâmple ca în articolul de mai jos. 

  România mereu suprinzătoare! Ministrul Turismului anunță o creștere a numărului vizitatorilor străini. În lumea reală, datele arată o scădere.

  Urmărește canalul de WhatsApp Funkytravel.ro pentru a fi primul care află ofertele pe care...

  Înnoptările au scăzut cu aproape 15%

  Institutul Național de Statistică are doi indicatori – sosiri și înnoptări. Sosirea este înregistrată per turist, iar înnoptările reprezintă numărul de nopți petrecute de turist în unitatea de cazare aleasă. Primul indicator arară că numărul sosirilor a scăzut cu 7.9 % în august 2022, față de aceeași lună a anului 2021. Mai gravă este reducerea numărului de nopți petrecute pe litoral. Aici, procentul cu minus se apropie de 15%. Datele sunt doar pentru județul Constanța. 

  Date oficiale INS
  Date oficiale INS

  Au dispărut jumătate din turiștii străini

  La capitolul turiști străini, prăbușirea este gravă. Sosirile turiștilor străini în județul Constanța au scăzut cu 46,8%, iar numărul nopților petrecute de aceștia în județul nostru a scăzut cu 44,8%.

  Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna august 2022 au însumat 453,6 mii persoane, cu 7,9% mai puține față de cele din august 2021. Județul Constanța a înregistrat cele mai multe sosiri de turiști față de celelalte județe, în luna august 2022, de 3,3 ori mai multe decât în municipiul București și de 3,2 ori mai multe decât în județul Brașov. La nivel de ţară de rezidenţă a turiştilor străini, primele 2 ţări din care au sosit turişti străini în judeţul Constanţa, în luna august 2022 au fost Germania și Statele Unite ale Americii. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică, în luna august 2022 au fost în număr de 1581,3 mii, cu 14,9% mai puține decât cele înregistrate în luna august 2021. 

  Date oficiale INS
  Date oficiale INS

  Încep să apară apartamentele de vacanță în statistici

  Durata medie a şederii în luna august 2022 a fost de 3,49 zile pentru turiştii români şi de 3,19 zile pentru turiştii străini. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna august 2022 a fost de 60,2%, pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 10,3 puncte procentuale față de luna august 2021.

  În ce privește distribuția sosirilor de turiști pe tipuri de structuri de cazare turistică, s-au înregistrat scăderi la aproape toate tipurile de structuri. Se poate observa o creștere a numărului de sosiri și înnoptări doar pentru campinguri, cu 14,0%, respectiv cu 14,7% în luna august 2022 față de august 2021. Sosirile în apartamente și camere de închiriat înregistrate în luna august 2022 au însumat 94,0 mii persoane, în creștere cu 1,4% față de cele din luna august 2021. Din numărul total de sosiri, în luna august 2022, sosirile turiștilor români în apartamente și camere de închiriat au reprezentat 99,6%, iar sosirile turiștilor străini 0,4%. 

  Date oficiale INS
  Date oficiale INS

  Înnoptările înregistrate în apartamente și camere de închiriat în luna august 2022 au însumat 310,9 mii, cu 12,5% mai puține decât cele înregistrate în luna august 2021. Din numărul total de înnoptări, în luna august 2022, înnoptările turiștilor români au reprezentat 99,6% în timp ce înnoptările turiștilor străini au reprezentat 0,4%.

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit