• Camere Live link="camereLive"
 • Vă mulțumim că ați lăsat plaja mai curată! Dar tot au fost strânși zeci de saci de gunoi 

  Curățenie plajă
  0 Shares

  300 de voluntari și-au dat, astăzi, întâlnire pe Plaja Modern pentru a participa la tradiționala acțiune de colectare a deșeurilor lăsate în urmă pe plajă de turiști și localnici. 

  La ora 10.00, într-o zi plăcută de toamnă, întinderea de nisip de la Modern și până la Reyna s-a umplut de oameni care iubesc curățenia. Au luat la pas plajele eliberate de șezlonguri și au adunat deșeurile lăsate în urmă de cei care cred că natura le mai poate suporta gunoaiele. S-au strâns zeci de saci de resturi, dar  mai puțini decât anul trecut. Și aceasta este vestea bună! Voluntarii au găsit mai puține gunoaie ceea ce este un fapt îmbucurător. Anul trecut s-au adunat trei tone de deșeuri, iar acum cred că vorbim  de doar câteva sute de kilograme.

  Dacă nu știai, te anunț că cercetătorii de la Institutul Național Grigore Antipa, cei care testează fauna și flora din Marea Neagră, au descoperit particule de plastic în midii și în mai multe specii de pește. Asta ca să înțelegeți cam ce efect au resturile lăsate pe plajă și care, automat, sunt duse de vânt în mare. 

  Marea se umple de gunoaie venite de pe țărm

  Potrivit Agenției Europene de Mediu, aproximativ 80 % dintre deşeurile găsite în mediul marin provin din activităţi care au loc pe continent. Sursa deşeurilor marine nu se limitează neapărat la activităţile umane de pe coastă. Chiar şi atunci când sunt eliminate pe continent, râurile, inundaţiile şi vântul vor transporta deşeurile în mare. Activităţile de pescuit, transportul maritim, instalaţiile din larg, precum platformele petroliere şi sistemele de canalizare completează procesul. 

  Agentia Europeană de Mediu
  Agentia Europeană de Mediu

  Există unele variaţii regionale în ceea ce priveşte originea deşeurilor marine. În Marea Mediterană, Marea Baltică şi Marea Neagră, activităţile desfăşurate pe continent generează majoritatea deşeurilor marine; în Marea Nordului, în schimb, activităţile maritime contribuie în egală măsură la generarea acestui tip de deşeuri.

  Actiunea de astăzi a pornit la inițiativa Constanța ReStart, Zoom Beach și City Park Mall. 

  Vrei să rămâi la curent cu ultimele noutăți de pe litoral? Abonează-te la newsletter!

  Află cele mai recente vești, informații, tips-uri, știri de actualitate și noutăți de la malul mării. Cele mai bune ponturi de cazare, coduri de reducere pentru vacanțe și informații verificate despre turism.  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit