• Camere Live link="camereLive"
  • Beneficiile acordării tichetelor de vacanță pentru angajații din privat, varianta patronatelor

    Neversea Beach
    0 Shares

    2023 este al cincisprezecelea an în care pot fi emise vouchere de vacanță în România, introduse inițial prin Ordonanța 8/2009, la inițiativa Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Potrivit OUG 131/2021, angajații din domeniul public pot beneficia de aceste tichete între anii 2022-2026. În cazul angajaților din sistemul privat, doar anumite companii își permit să ofere acest beneficiu salariaților, dar dacă deputații vor fi de acord cu un nou act normativ atunci statul va suporta costurile pentru toată lumea, fie că vorbim de stat sau privat.  Cea mai fericită estimare a implementării noului act normativ este 01.01.2024 

    În expunerea de motive a proiectului găsit cifra de 4,2 milioane de angajați din sistemul privat care ar beneficia de aceste tichete de vacanță. Valoarea este aceeași ca la stat, respectiv 1450 lei anual. Inițiatorii susțin că tichetele vor fi acordate  fără a implica niciun efort financiar din partea angajatorilor. Practic, valoarea de 1450 lei/angajat se va deduce din impozitele pe salarii/CAS pe care angajatorii le-ar plati catre stat. ”Această temă, a eliminării discrepanțelor de tratament între angajații la stat și cei din economia reală, a fost lansată de mine în mediul public în urmă cu circa doi ani. Dacă în cazul primilor, această facilitate ”li se cuvine” doar prin fișa postului, în cazul celorlalți, orice avantaj extrasalarial este legat de performanță și de capacitatea și disponibilitatea angajatorului de a susține financiar acest avantaj, care chiar dacă are facilități fiscale, reprezintă tot o cheltuială. În debutul dezbaterii din Senat am apreciat promptitudinea cu care a fost transpusă într-un proiect legislativ această idee, proiect care pare să aibă susținere din toate direcțiile: atât din zona decizională, cât și din cea antreprenorială și din cea sindicală. Am insistat apoi, cu argumente, că finanțarea proiectului nu este propriu zis o cheltuială în plus pe seama bugetului statului, ci mai degrabă o investiție a statului, cu multiple efecte benefice pe termen scurt si mediu”, subliniază Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

    Dumitru Luca

    “Albirea” afacerilor din turism, efectul așteptat chiar de patronate

    Voucherele de vacanță ar ajuta angajatorii privați să își motiveze mai bine angajații, mai ales într-o perioadă în care bugetele nu prea prevăd creșteri salariale. De asemenea,  fiscalitatea aferentă salariilor este excesivă în România, taxele pe veniturile din muncă fiind printre cele mai mari din Europa.

    Iată care sunt avantajele emiterii voucherelor de vacanță pentru toți angajații, în varianta patronatelor 

    ► Circa jumătate din sumele alocate se întorc direct la buget, prin impozitele, taxele și contribuțiile suplimentare generate în sarcina operatorilor din turism și servicii conexe. 

    ► Va continua procesul “albirii” afacerilor mici din turism, care dacă nu s-au licențiat până acum, o vor face cu siguranță pentru a accede la acest program, și implicit vor genera noi venituri bugetare.

    ► Sumele respective antrenează după ele și alte sume în sporirea bugetului de vacanță, care astfel se cheltuie în România și nu în alte țări.

    ► Vor fi atrase noi investitii în turism, se vor crea noi locuri de muncă și comunitățile locale se vor dezvolta mai puternic.

    ► O altă parte vor diminua costurile cu sănătatea, ca efect indirect al refacerii forței de muncă prin accesul la vacanță.

    ► Fidelizarea forței de muncă de către angajatori.

    ► Creșterea ponderii turismului și activităților conexe în PIB, la un nivel mai apropiat de cel al mediei din Europa și de potențialul uriaș al României.

    ► Studiile realizate împreună cu Academia de Studii Economice (ASE) și Academia Română au relevat că 1 leu generat în voucherele de vacanță generază 1,12 lei venituri la buget și 1,51 lei în PIB.

    La ora actuală, în România sunt peste 20.000 de unități turistice clasificate. Iar reprezentanții ANAT confirmă că numărul unităților de cazare clasificate s-a dublat în momentul acordării tichetelor de vacanță pentru angajații de la stat. 

    Urmărește Funky Travel

    Blog - www.funkytravel.ro
    Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
    Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
    Avatar
    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit