• Camere Live link="camereLive"
 • Investiții de 10 milioane de euro pentru modernizări în Mamaia Nord 

  NORDIS GROUP
  0 Shares

  Inițiativa lansată în martie 2018,, de a oferi zonei Mamaia Nord statutul de stațiune independentă, cu scopul de a atrage fonduri de investiții, a devenit realitate. Începând din luna august 2023, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a acordat avizul de asociație de utilitate publică Organizației de Management al Destinației „Stațiunea Mamaia Nord”.

  Mamaia Nord
  Avizul Organizației de Management al Destinației "Stațiunea Mamaia Nord”.

  Mamaia este recunoscută drept perla litoralului românesc, având o poziționare geografică extraordinară și beneficiind de condiții bune de cazare și opțiuni variate de divertisment. Amplasarea sa pe un grind între Marea Neagră și Lacul Siutghiol aduce avantajul unui climat marin moderat, caracterizat de o umiditate mai crescută și de brizele maritime care furnizează aer curat și oferă un efect răcoritor în lunile călduroase. Pe tot parcursul zilei, cadrul natural creează oportunitatea de a admira spectacolul naturii: răsăritul dinspre mare și apusul înspre lac.

  Dezvoltările în ritm accelerat au generat impunerea unor norme de construire

  În partea de Nord a stațiunii Mamaia, s-a dezvoltat o zonă care cuprinde restaurante, terase, cluburi și plaje, iar treptat, în apropierea acesteia, au fost edificate diverse clădiri rezidențiale. Odată cu creșterea cererii de cazare într-un areal deja dotat cu facilități, noile construcții completează oferta existentă și contribuie la sporirea gradului de profitabilitate al investițiilor din această zonă. Dezvoltările în ritm accelerat au generat impunerea unor norme de construire din partea autorităților, pe care dezvoltatorii le-au adaptat în funcție de posibilități. Planul Urbanistic Zonal solicită constructorilor cu terenuri în Mamaia Nord – Năvodari să respecte o arhitectură organică, pentru a obține un design arhitectural unitar și plăcut estetic. Nordis Mamaia a alocat resurse semnificative acestui aspect și dispune în prezent de o arhitectură organică ce imită valurile mării într-un mod cu totul inedit. Structura plăcilor din beton și sticla securizată curbată a balustradelor, realizate la comandă, conferă un efect vizual armonios.

  Nordis Mamaia Nord
  Nordis Mamaia Nord

  Reprezentații admnistrației locale au anunțat că vor să sprijine investitorii și să ofere cadrul necesar pentru evoluția turistică a zonei, fiind necesare investiții în infrastructură și în campanii de promovare, menite să atragă turiști atât din țară, cât și din străinătate. Cum nu dispunea de statutul oficial de stațiune turistică, ci doar de titulatura de stațiune balneo, Mamaia Nord – Năvodari nu a putut accesa fonduri pentru dezvoltare. În 2018 au avut loc primele acțiuni pentru a obține statutul de stațiune turistică pentru Mamaia Nord, atunci când Ministerul Turismului a sprijinit o propunere de Hotărâre de Guvern care acorda calitatea de destinații turistice de importanță națională pentru patru locații și arii cu atractivitate turistică, inclusiv Mamaia Nord. Această hotărâre este deosebit de semnificativă pentru autoritățile locale, oferind beneficii tuturor comunităților aflate în destinațiile turistice considerate de interes național sau local, permițându-le să obțină un punctaj mai ridicat în procesul de obținere a finanțărilor destinate proiectelor regionale.

   

  Inițiativa de înființare a Organizației de Management al Destinației (OMD) Stațiunea Mamaia Nord a fost lansată încă din 2021, dar modificările legislative ulterioare au impus reluarea unor etape procedurale. Conform informațiilor furnizate de Ministerul Economiei printr-un comunicat de presă, suma alocată investițiilor se cifrează la 10 milioane de euro, dintre care 8 milioane de euro sunt destinate dezvoltării Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD), cu scopul de a îmbunătăți infrastructura pentru a spori accesibilitatea, durabilitatea și avansul destinațiilor. 2 milioane de euro sunt alocate procesului de digitalizare a destinațiilor turistice, precum și pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare și promovare în sectorul turismului.

  Ce înseamnă OMD Stațiunea Mamaia Nord

  OMD reprezintă acronimul pentru Organizația de Management a Destinațiilor. În prezent, în România există 15 OMD-uri locale, unul la nivel județean și încă unul regional. Consiliul Local Năvodari, Organizaţia Patronală Mamaia Nord şi Holiday Beach SRL formează împreună OMD „Staţiunea Mamaia Nord”. Prin Hotărârea nr. 141/24.07.2023 a Consiliului Local, s-a aprobat modificarea Statutului Asociaţiei Organizaţiei de Management al Destinaţiei „Staţiunea Mamaia Nord”, în concordanță cu dispozițiile din Ordinul nr. 626/29.03.2023 pentru modificarea și completarea Procedurii de avizare a organizaţiilor de management al destinaţiei, aprobată prin Ordinul nr. 1.293/2022 și ca urmare a Hotărârii nr. 2/04.07.2023 a Adunării Generale a Asociaţiei OMD „Staţiunea Mamaia Nord”. Documentaţia a fost înaintată Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, unde a fost analizată și validată de către „Comisia de avizare privind înfiinţarea OMD-urilor în România”, în conformitate cu prevederile procedurii în vigoare.

   

  Organizaţia de Management al Destinaţiei (OMD) „Staţiunea Mamaia Nord” marchează oficializarea parteneriatului strategic dintre Primăria Năvodari și operatorii din industria turismului de pe litoral, facilitând astfel accesul la fondurile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) la care Primăria, în calitate de autoritate locală, nu putea avea acces anterior.

   

  Acest lucru înseamnăurmează accesarea fondurilor de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii, modernizarea spațiilor publice, organizarea de evenimente și promovarea noii stațiuni în mod corespunzător.

  Prin desemnarea noului centru de atracție turistică dintre Mamaia și Năvodari drept stațiune independentă – MAMAIA NORD, se consolidează colaborarea dintre investitori, dezvoltatori, operatori turistici și Primăria Năvodari. Împreună, toți cei implicați vor avea posibilitatea de a lua decizii menite să ridice nivelul turismului din zonă, de la aspecte legate de acces și peisagistică, până la furnizarea unor facilități și servicii turistice superioare.

  Prin intermediul acestui parteneriat dintre entitatea publică și cele private, OMD Staţiunea Mamaia Nord va putea beneficia de o strategie de dezvoltare și de marketing turistic. Printre obiectivele enunțate se numără:

  – maximizarea exploatării potențialului turistic al destinației;

  – prelungirea duratei sejururilor;

  – sporirea numărului de turiști;

  – elaborarea unei strategii pentru a diminua sezonalitatea;

  – consolidarea notorietății brandului turistic.

  În acest context, reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului afirmă că se angajează ferm să sprijine în mod activ eforturile de promovare a turismului românesc.

  Acest nou statut are un rol strategic de branding, întrucât la acest moment se poate sesiza o discrepanță între dezvoltarea din Mamaia Nord unde condițiile de cazare sunt superioare, există facilități și plaje frumos amenajate, versus Mamaia, unde hotelurile necesită renovări, restaurantele sunt slab frecventate, iar locurile amenajate pentru divertisment într-un stadiu avansat de deteriorare. Este o decizie prin care se atrag fonduri de investiții, deschizând astfel oportunitatea altor investiții din fonduri europene și din partea companiilor private, ce vor face zona să înflorească, să prospere” declară Daniel Penciuc, Director de Strategie și Comunicare Nordis Group

   

  NORDIS GROUP
  NORDIS GROUP

  Nordis Group dezvoltă în Stațiunea Mamaia Nord cel mai mare ansamblu hotelier și rezidențial de 5 stele din România, care cuprinde un mix unic de facilități. Proprietarii și turiștii Nordis Mamaia beneficiază de avantajul de a găsi în cadrul complexului tot ceea ce își doresc pentru relaxare: un centru SPA impresionant, sală de fitness, piscine atât interioare, cât și în aer liber, plajă privată, 12 restaurante și cafenele, ballroom, o sală polivalentă pentru evenimente, locuri de joacă pentru copii, Cinema VIP, un centru de înfrumusețare, și o clinică de recuperare medicală.

  Urmărește Funky Travel

  Blog - www.funkytravel.ro
  Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
  Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
  Funkytravel.ro
  Funkytravel.ro

  Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit.