• Camere Live link="camereLive"
 • Eurostat: În 2023, turismul a depășit nivelul înregistrat înainte de pandemie

  funky travel
  0 Shares

  Aceste informații provin din datele lunare privind unitățile de cazare turistică publicate astăzi de Eurostat până în decembrie 2023. Numărul de nopți petrecute în unitățile de cazare turistică din UE, înregistrate în 2023, a ajuns la 2,9 miliarde. Aceasta reprezintă o creștere de 6,1 % față de 2022 și o creștere de 1,4 % față de perioada anterioară pandemiei 2019.

  România, creștere cu 23% față de 2022

  În 2023, 24 din cele 25 de țări ale UE cu date disponibile au depășit nivelurile din 2022 în ceea ce privește nopțile petrecute. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate în Malta și Cipru, ambele țări confruntându-se cu o creștere de 20 % a nopților petrecute în comparație cu 2022, urmate de Slovacia, cu o creștere de 16 %. Un mic declin al numărului de nopți a fost înregistrat în Luxemburg (-1 %).

  eurostat
  sursa- Eurostat

  Slovacia și Cehia au înregistrat cea mai mare creștere în ceea ce privește nopțile petrecute de oaspeții internaționali, ambele țări confruntându-se cu o creștere de 29 % în 2023, comparativ cu 2022. Țările de Jos și România au urmat, fiecare cu o creștere de 23 %. La celălalt capăt al intervalului, Luxemburgul a înregistrat un număr stabil de nopți petrecute de oaspeții internaționali (0 %), în timp ce Croația a înregistrat o creștere modestă de 2 %.

  În ceea ce privește vizitatorii interni, Grecia a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de nopți petrecute, cu o creștere de 13 % în 2023 față de 2022, urmată de Slovacia (+ 11 %) și Bulgaria (+ 9 %). Cele mai mari scăderi ale nopților petrecute au fost observate în Slovenia (-17 %), Ungaria (-5 %) și Luxemburg (-4 %).

  Depășirea nivelurilor anterioare pandemiei în 2023

  Analizând un interval de timp mai larg, datele arată o revenire a nopților turistice începând cu primăvara anului 2022. Până în mai 2022, numărul de nopți petrecute în unitățile de cazare turistică s-a apropiat de nivelurile anterioare pandemiei.
  Eurostat
  sursa - Eurostat

  În 2023, numai în martie (-4 %), iunie (-2 %), iulie (-1 %) și noiembrie (-1 %) au înregistrat o scădere a cifrelor comparativ cu 2019. În pofida acestor fluctuații, tendința generală pentru 2023 a indicat o creștere a numărului total de nopți petrecute, ajungând la un număr record de nopți petrecute și apropiindu-se de 3 miliarde de nopți anuale.

  Urmărește Funky Travel

  Blog - www.funkytravel.ro
  Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
  Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit