• Camere Live link="camereLive"
  • Colmar sau Cetatea Magică al lui Moş Crăciun

    Colmar sau Cetatea Magică al lui Moş Crăciun Escapada in Alsacia Funky Travel Blog Romania in mijlocul verii cand Colmar se transforma intr-o mare gradina de flori
    0 Shares

    Vacantele cred ca se schimba odata cu virsta calatorului. Nu am fost atras niciodata de escapadele de iarna la tirgurile de Craciun, desi in urma cu cinci ani am petrecut un Ajun la Viena. Inteleg placerea de a bea o cana cu vin fiert, de a minca un cirnat prajit si de a cumpara citeva amintiri pentru prieteni. Dar cam atit!

    In decembrie 2017, viata mi-a fost data peste cap de propunerea unor prieteni de a merge la Colmar, Alsacia. Poate ca veti face la fel cum am facut si eu: Colmar…unde..ce…cum…in ce tara este. Colmar este in Franta, la 30 de km de Basel, Elvetia, la 50 de km de Strasbourg. A fost declarat cel mai frumos targ de Craciun in urma cu citiva ani, iar in 2017 pare a fi pe primul loc in acest top. Este un oras tipic alsacian, cu arhitectura germana si preparate culinare frantuzesti. Un taram al vinului spumant si tara lui Mos Craciun in luna decembrie. O cetate care se transforma peste noapte intr-un loc plin de luminite, cu pomi impodobiti cu globuri, platite de autoritati, cu un vin fiert fenomenal si cu o clima extrem de ciudata.

    La dreapta mergeti in Elvetia, la stinga in Franta sau Germania

    Ca sa ajungem la Colmar am luat bilete pentru cursa de Bucuresti-Basel. Aeroportul este unul comun: Elvetia, Franta. Tocmai de aceea va recomand sa fiti extrem de atenti in ce tara vreti sa intrati. Veti ajunge in fata unor indicatoare care va vor directiona fie spre Elvetia, fie spre Franta sau Germania (cel mai apropiat oras german este la doar 30 de minute de mers cu masina).

    Desi noi aveam inchiriata masina de la o companie franceza, am avut supriza sa constatam ca ghiseul era inchis si am fost directionati spre vecinii elvetieni. Probabil ca alti turisti care au patiti ca noi, ne-am indreptat din nou spre tara ciocolatei cu lapte sub stricta supraveghere a vamesilor zambareti. Parca li se citea pe fata ceea ce gindeau “iar au gresit astia drumul”. Sa nu credeti ca am fost singurii in aceasta situatie! Cu cardul subtiat de francii elvetieni in loc de euro, ne-am indreptat spre cetatea care avea sa ne devina gazda pentru trei zile.

    Treziti de mirosul de croissant

    Timp de trei zile am locuit chiar in Targul de Craciun (link booking). Da! Daca ne-am fi batut capul puteam comanda vin fiert si croissant de la geam.
    Ajunsi aproape de ora 22.30 in Colmar, am cautat un restaurant unde sa mincam. Din pacate, toate bucatariile restaurantelor erau inchise, la fel si casutele din tirgurile de Craciun. Programul este maxim pina la ora 21.00 ! Pot spune ca am avut noroc pentru ca o doamna draguta dintr-un bar a sunat la unul dintre putinele restaurante din zona care mai servea mincare pina la ora 24.00 si a reusit sa ne obtina o rezervare la “Le Silex”. Este un restaurant al taximetristilor unde se mananca traditional alsacian, iar portiile sunt enorme si preturile obisnuite, nefiind un local turistic. Recomand antricotul de vita care vine la pachet cu osul despicat plin de maduva. Plimbarea la minus 2 grade spre locul de cazare a fost de fapt un mars in forta fara prea mult timp de vizitat orasul. Ne-a sarit in ochi bradul de Craciun amplasat in fata catedralei. De fapt, o instalatie pentru distrat- turistii stateau cuminti in globuri decupate si transformate in cabine.

    La sapte dimineata, in zi de vacanta, un miros puternic a umplut casa traditionala alsaciana. Ca de nicaieri si parca de peste tot venea un miros puternic de croissant. Uimitor cum creierul reactioneaza si ca la un semn toti cautam bucata de aluat fierbinte prin bucatarie. De fapt, la parterul casei citeva alsaciene zdravene invarteau coca si scoteau bunatatile din cuptoare. S-au speriat cand m-au vazut in pijamale, umbland ca un somnabul care avea o singura dorinta: sa nu plece de acolo fara cafea proaspata si croissante. Daca iti place un astfel de mic dejun, pentru patru persoane vei plati in jur de 12 euro.

    Se intrec si lucreaza impreuna

    In micul Colmar istoric nu ai voie cu masina mai tirziu de ora 11.00 Totul devine pietonal pentru ca cei care si-au propus sa vina in vacanta sa poata vizita cit mai multe locuri, sa consume cat mai mult si sa se simta in siguranta. Si aici simti cum cei care au afaceri in zona si-au dat mina cu autoritatile pentru a cistiga impreuna. Intrarile in toate magazinele erau asemanatoare- brazi impodobiti in stinga si in dreapta usii. Apoi proprietarii de case, pensiuni si hoteluri sunt intr-un consurs de impodobit. Seara cand toate luminitele se aprindeau nu mai stiai unde sa te uiti, nu mai stiai ce fotografie sa faci. Ti se pare altfel orice cladire, straduta, copac impodobit. Seara, cetatea Colmar se transforma in tara lui Mos Craciun.

    Si tot impreuna lucreaza si cei care vind vin fiert, desi au preturi diferite si retete diferite. Cand iti cumperi primul pahar de vin primesti si recipientul. Un pahar de plastic cu inscriptia orasului, cu motive traditionale de Craciun si care se poate transforma intr-o amintire pe care o poti lua acasa. De fiecare data cand cumperi vin de la orice comerciant poti opta sa ramai cu acel pahar, sa-l schimbi cu altul sau poti sa-ti recuperezi un euro – atat cit ai platit la inceput. Un alt aspect, poate neplacut doamnelor, este programul magazinelor. Nu am reusit in cele trei zile sa intelegem cind erau deschise pentru ca aproape de fiecare data le-am gasit inchise desi am cutreierat orasul dimineata, la prinz si seara.

    Cu ce “amintiri” am venit acasa

    Am ajuns si in ziua de luat amintiri pentru acasa. Pe linga traditionalul magnet, a costat 3 euro, am ales un carnat traditional de vita cu ierburi aromatice, un piept afgumat de rata si o bucata de brinza maturata de 4 ani. Poate ca o sa rideti, dar de fiecare data cand maninc din “amintirile” de la Colmar imi vin in minte imaginie cu cladirile luminate si fulgii de nea din prima dimineata.

    De incercat : Tarte Flambée: ‘la pizza de Alsacia’. Un aluat de pizza extrem de subtire plin de brinzeturi asezonate in functie de preferinte cu jambon sau sunca. Fenomenala! Daca o comandati pe cea forestiera atunci va veti alege in plus cu ceapa si ciuperci. Am platit intre 10 si 11 euro pentru una, dar am considerat-o aperitiv.

    De stiut: Parcare. In centrul orasului nu aveti voie sa parcati pe perioada targurilor de Craciun. La doar citeva minute distanta veti gasi o parcare cu plata. 4 zile – 7 euro

    Mai merg: Da! Vreau sa simt aerul alsacian si in mijlocul verii cand Colmar se transforma intr-o mare gradina de flori, plina cu terase asezate pe malurile canalului care strabate toata cetatea. Mica Venetie din Alsacia – asa este denumita cetatea in timpul sezonului estival.

    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit