• Camere Live link="camereLive"
 • #Christmas Market Challenge! Surpriza de la Craiova 

  Craiova
  0 Shares

  Ce facem în vacanța prelungită de 1 Decembrie? Planurile externe au ieșit din calcul pentru că urmează o experiență planificată peste mări și țări, iar o fugă până la Budapesta și Viena se traducea doar în multe ore petrecute în mașină și timp pierdut prin vămi. Am decis ca anul acesta să vizităm cât mai multe târguri de Crăciun din România. Am pus pe listă Craiova, Sibiu, Brașov, București și Constanța. Se va adăuga și cel de la Iași, pentru că unul dintre prietenii  noștri, cu pașaportul plin de vize, a avut ocazia de a vizita târgul de acolo în aceeași perioadă în care noi le-am colindat pe celelalte nominalizate.

  Voi scrie în parte despre fiecare, iar la finalul călătoriei voi încerca să fac și un top. Toate experiențele sunt din bugetul propriu, chiar dacă la final voi lăsa și recomandări de cazare. Pentru a încerca să le clasificăm, vom da note de la 1 la 10 ( zece fiind nota maximă) :

  • Poziționare 
  • Prețuri 
  • Varietate
  • Instalații 
  • Atracții 

  Târgul de Crăciun din Craiova, merită sau nu locul șase în Europa?

  Pornesc de la ideea că nu vom compara târgurile de Crăciun din România cu cele din Europa. Când ai vizitat piețele de Crăciun din Colmar, Strasbourg, Viena, degeaba vei face comparația cu cele din România. Este mult prea devreme pentru așa ceva. Ca să înțelegeți de ce vesticii au tradiție în organizarea acestor târguri de Crăciun, vă spun că primele semne ale unui Christmas Market au apărut în secolul al XIV-lea, în Germania. Dar, să revenim la România și la Craiova.

  Târgul de Crăciun Craiova
  Târgul de Crăciun Craiova

  Târgul de la Craiova apare pe locul șase în clasamentul European Best Destination. A ajuns pe acest loc datorită voturilor exprimate online de sute de mii de participanți. Piața de Crăciun este împărțită în cinci zone, toate aflate în apropierea centrului vechi, refăcut recent. Totul se întinde pe un kilometru pătrat. Fotografia cu bradul de mai sus este din prima zonă aflată în fața clădirii în care funcționează Prefectura și Consiliul Județean din Craiova. Clădirea este îmbrăcată în instalații, bradul înalt de peste douăzeci de metri este atracția principală, iar mica piațetă din fața clădirilor oficiale este acoperită cu o perdea de lumini. Sub cupola luminoasă, sunt peste 20 de căsuțe care te atrag cu mâncare, vin fiert, dulciuri și vată de zahăr în diferite forme. Noi am prins o ninsoare ca în povești, iar peisajul părea desprins din basmele de Crăciun. 

  Magia începe să aibă un pic de gust amar când comanzi de mâncare. Pentru o porție de patru sarmale, o porție de pastramă (150-200 de grame), doi castraveți murați și o lipie am plătit 73 de lei. La care s-au mai adăugat încă 16 lei pentru două pahare de vin fiert. Nicăieri nu am primit bon fiscal!

  Pentru o porție de patru sarmale, o porție de pastramă (150-200 de grame), doi castraveți murați și o lipie am plătit 73 de lei.

  Un alt aspect care se pierde este faptul că nu poți remarca picturile  unicat de pe căsuțe, realizate de artiști locali, pentru că sunt atât de înghesuite încât nu se vede nimic. 

  Târgul de Crăciun Craiova
  Târgul de Crăciun Craiova

  Parcul plin de lumini, bâlciul cu tiribombe și roata

  De la Prefectură, luminile de îndeamnă să urci pe strada Alexandru Ioan Cuza spre cea de a doua piațetă. Pe drum, am avut ocazia să descoperim o oază de verdeață atent amenajată în spiritul Crăciunului. Părea că te rupe de zumzetul specific târgurilor de Crăciun. 

  Târgul de Crăciun Craiova
  Târgul de Crăciun Craiova

  30 de metri mai sus de acest parc este a treia zonă. Câteva rulote cu mâncare și dulciuri, o roată și un trenuleț …și cam atât. Ușor dezamăgitor! Peste drum de acest parc este intrarea în centrul vechi al orașului Craiova. Nu ai cum să ratezi arcada luminată și aleea pietonală pe care sunt montate figurine luminate. Aici este o nouă piață de Crăciun! Un alt brad, o nouă perdea de lumini și o scenă. Când am ajuns noi, formația tocmai ce intona imnul echipei Universitatea Craiova, iar sute de oameni cântau în cor.

  Deși este gândit extrem de bine acest traseu (turiștii și localnicii sunt atrași să descopere cât se poate de mult din centrul orașului), surprinzător localurile și terasele erau goale. Adevărul că în mai puțin de 200 de metri de această piațetă, se înalța fumul gros al unor grătare pe care se frigeau mici. Și ca într-o scenă dintr-un film regizat de Kusturica, vizavi de grătarele cu mici și cârnați este una dintre cele mai futuriste instalații de lumini pe care am văzut-o. 

  Târgul de Crăciun Craiova
  Târgul de Crăciun Craiova

  Trecând prin aceste instalații ajungi din nou la parcul de la Prefectură și astfel închei turul piețelor de Crăciun din Craiova. 

  Merită sau nu să mergi la Craiova ?

  Eu zic că da. Și nu doar eu! Cu greu găsești un loc de cazare la final de săptămână în capitala Olteniei. Și acum ajungem la recomandarea de cazare. Noi am stat la The Arlington Boutique Hotel (20 de minute de mers pe jos până la târg), iar camera ne-a fost găsită cu mult efort de prietenii de la agenția de turism. 

  The Arlington Boutique Hotel
  The Arlington Boutique Hotel

  Să ajungem la concluzie! Deși este încă un târg de Crăciun provincial, se observă munca din spate. Instalațiile, compuse din peste un milion de luminițe, spun organizatorii, sunt chiar spectaculoase.  Un alt aspect de lăudat este curățenia. Aici, un mare BRAVO!

  Că mai sunt multe de făcut în rest, și asta este adevărat! 

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit