• Camere Live link="camereLive"
  • “Va trebui să ne reinventăm! Delta Dunării există și după COVID!”

    0 Shares

    Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării are în componență unii dintre cei mai mari operatori de turism din județul Tulcea, dar și proprietari de mici pensiuni. Anul 2020 ar fi trebuit să fie unul plin de evenimente pregătite încă de anul trecut, dar noile condiții, impuse de pandemia de coronavirus, au dat peste cap toate planurile. Fost guvernator al Deltei Dunării, Cătălin Țibuleac este cel care conduce asociația și crede că izolarea oferită de acest loc unic poate fi atuul principal pentru atragerea turiștilor. 

    Din 15 mai, pensiunile și hotelurile din Delta Dunării pot primi turiști. Ce măsuri au fost luate pentru protejarea acestora, dar și pentru cei care lucrează în aceste unități?

    Administratorii hotelurilor și pensiunilor din Delta Dunării fac eforturi să primească turiștii în vacanță, începând cu 15 mai, în condiții de siguranță, dar din păcate incoerența măsurilor luate la nivel guvernamental, în special în turism, inclusiv comunicarea privind relaxarea socio-economică, ne determină să fim rezervați cu privire la deschiderea pensiunilor și hotelurilor. Chiar și în aceste condiții, industria ospitalității din Delta Dunării este pregătită să primească turiștii.

             Cu toate că Ministerul Sănătății încă nu a definit condițiile minime necesare a fi îndeplinite pentru a asigura siguranța turiștilor, majoritatea pensiunilor și hotelurilor din Delta Dunării au luat o serie de măsuri în acest sens:

    • măști sanitare de protecție, pentru personal, dar și pentru turiști (cu toate că aceștia ar trebui să vină cu ele);
    • substanțe dezinfectante pentru diverse tipuri de suprafețe și dezinfectant pentru mâini, dotarea spațiilor comune cu dozatoare cu dezinfectant;
    • stabilirea unui orar clar, care să fie adus la cunostința turiștilor, a  operațiunii de curățenie și dezinfectare zilnică a camerelor și spațiilor comune, timp în care turiștii trebuie să stea exclusiv afară sau să desfășoare alte tipuri de activități de recreere out-door;
    • folosirea de către personalul de curățenie în camere a unui echipament specific (eventual combinezon) de protecție.
    • covorașe cu soluție de clor la intrările din afară;
    • instruirea personalului pentru respectarea cerințelor de igienă și siguranță sanitară.
    Cătălin Țibuleac

    Ce se va întâmpla cu mesele pentru turiști? Știm că în Deltă nu exista serviciu de delivery. Cum se va rezolva aceasta problemă?

    Funcționarea zonelor de hrănire prin amenajarea de terase (evident că nu vom putea funcționa cu restaurante) cu speranța ca timpul să nu fie ploios sau cu vânt:

    • asigurarea distanțării sociale (nu va funcționa din punct de vedere al turiștilor, dar mesele vor fi aranjate corespunzător pentru a respecta distanța minimă);
    • personalul ce va servi masa va purta mască și mânuși;
    • în ideea în care virusul are o oarecare rezistență pe suprafetele textile, există ideea de a renunța la fețele de masă și să fie utilizate acele naproane de hârtie, de unică folosință;
    • program orar, pe grupuri, pentru servire mic dejun sau servire la ușa camerei;
    • afișarea în spațiile comune a regulilor ce trebuie respectate de catre turiști și eventual semnarea de către aceștia a unor declarații că vor respecta normele pensiunii.

             Trebuie să amintim că marea majoritate a pensiunilor și hotelurilor din Delta Dunării dispun de locuri de luat masa în natură, într-o atmosferă feerică și care asigură, implicit, condițiile de distanțare socială.

    Cum vor ajunge turiștii la pensiunile din zonele izolate. Vor folosi transportul regulat pe apă, vor fi aduși cu bărci rapide de către administratorii pensiunilor? Și dacă tot ajung în Delta Dunării, turiștii vor sa facă plimbări. Care vor fi condițiile pentru astfel de excursii ?

    Cei mai mulți administratori de pensiuni sunt pregătiți să facă transferul turiștilor de la mal, la locul de cazare, cu implementarea măsurilor de igienă și probabil reducerea numărului de pasageri. Aceleași condiții vor fi și pentru plimbările în Deltă.

    Pe de altă parte, există și navele de transport pasageri, care au circulat și pe perioada stării de urgență și unde sunt implementate măsurile de igienă și distanțare socială. 

    Să ajungem și la capitolul prețuri – implementarea unor măsuri de siguranță înseamnă costuri noi pentru proprietarii de pensiuni și hoteluri. Se vor scumpi vacanțele în Delta Dunării?

    În ceea ce privește costurile suplimentare pentru implementarea măsuri de siguranță sanitară, nu credem că Guvernul va susține financiar efortul administratorilor. Anul asta nu se pune problema de câștig pentru hotelierii din Delta Dunării, ci doar de supraviețuire, context în care marea majoritate a proprietarilor de pensiuni și hoteluri din Delta Dunării a decis să mențină tarifele stabilite la sfârșitul anului 2019, astfel încât vacanța în Delta Dunării să rămână accesibilă tuturor. Pensiunile și hotelurile din Deltă vor încerca să facă un regulament cu propriile proceduri și trasabilitate, bazat pe bun simț si care să țină cont de pericolul care ne pândește. Turismul va trece de la izolare extremă, în prima linie de risc.

    Care este strategia de promovare a Deltei Dunării pentru a atrage în acest an turiștii?

    În 2020 și în anii care urmează, este necesar să reorientăm tot conceptul de promovare, context în care pe viitor acesta va fi axat pe online, pe toate canalele social-media și pe comunicarea eficientă prin mass media audio-vizuală. 

             Evident că tot ceea ce am planificat la sfârșitul anului trecut, festivaluri, concerte, participare la Târguri de Turism nu se mai poate realiza, dar din fericire strategia de comunicare/promovare concepută de Asociația Delta Dunării în 2019, are un capitol distinct privind promovarea prin mediul online. 

    În acest sens ne vom concentra pe organizarea de press-tripuri, parteneriate cu televiziunile, ghiduri online, cu promovarea destinației Delta Dunării, a specificului acesteia, a comunităților și bineînțeles a locațiilor de cazare. Practic va trebui să ne reinventăm din toate punctele de vedere și să nu uităm că ”Delta Dunării există și după COVID”.

    Un prim pas a fost deja făcut în acest sens, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării inițiind un prim proiect, prin trecerea în online a festivalului SOUNDRISE, care inițial trebuia să se deruleze la Sulina, cel mai estic oraș al României, la sfârșitul lunii iulie 2020. În acest sens am decis organizarea de concerte online, bilunare și care asigură promovarea Deltei prin filme și imagini. 

    Prima ediție care s-a desfășurat pe 2 mai, a avut un real succes, Asociației alăturându-se artiști cunoscuți Florin Chilian, Ada Milea, Fără Zahăr, Spam, Folk Frate, urmând ca la ediția din 15 mai să venim cu noi surprize.

             În orice caz, Delta Dunării este în prezent una dintre cele mai sigure destinații din punct de vedere al distanțării sociale, al activităților de recreere (pescuit, plimbare pe canale, plajele sălbatice) și bineînțeles că rămâne una dintre cele mai frumoase zone prin unicitatea ei. 

    Avatar
    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit

    One Ping

    1. Pingback: AMDTDD