• Camere Live link="camereLive"
 • Studiu de caz: creștere cu 50% a numărului de turiști pe litoral în vacanța din ianuarie 2023

  răsărit de soare la Marea Neagră
  0 Shares

  Sună bine, nu?  Iar această creștere nu este datorată vreunei campanii naționale de a atrage turiștii la malul mării, mai ales într-o lungă perioadă fără zăpadă. Pur și simplu, acești oameni și-au dorit să vină pe litoral în extrasezon. 

  Ce au făcut turiștii la mare și care a fost costul mediu al vacanței

  Fac această analiză în funcție de 100 de rezervări realizate la nivelul litoralului românesc. Sunt 12 hoteluri deschise tot timpul anului pe litoral, doua de cinci stele, șapte de patru stele și trei de tot atâtea stele. 

  Turiștii au căutat, în primul rând, hotelurile cu piscină și cu spa. Nouă hoteluri, deschise tot timpul anului, au centre spa, iar alte două au piscinele interioare deschise. Costul mediu pentru patru nopți de cazare, all inclusive, acces spa garantat, a fost de 2000 de lei pentru două persoane la un hotel de 4 stele. 

  masaj
  Nouă hoteluri au centre spa

  Iată cine sunt cei care au ales litoralul și nu stațiunile montane

  Sunt români, cei mai mulți cu cu copii, care au achitat vacanța fie cu cardul de vacanță, fie din bugetul propriu. Sunt turiști care au căutat să fugă de aglomerația din stațiunile montane și care au preferat o vacanță de relaxare și nu una plină de nervi. Și o să continui, sunt români care au avut norocul să suprindă un ianuarie cu cele mai spectaculoase răsărituri văzute de mine până acum.

  Răsărit surprins în ianuarie
  Răsărit surprins în ianuarie

  Noul tip de jurnalism, cel orientat spre soluții, mă obligă să trag  de mânecă toate asociațiile din turism și autoritățile de pe litoral. Dacă pentru ianuarie 2023 nu se mai poate face nimic, măcar stați la aceeași masă și puneți la cale campania de promovare a extrasezonului pentru octombrie 2023 – mai 2024. Datele arată că, pentru moment, sunt de ajuns cele 12 hoteluri deschise tot timpul anului pe litoral, dar doar unul singur a avut grad de ocupare de 80%. De ce nu ar ajunge toate la aceast grad de rezervare pentru extrasezon ? 

  Nu uitați! Cherhanalele sunt deschise, iar românii sunt interesați de litoral și în extrasezon. 

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit