2020 este anul în care turiștii români redescoperă Delta Dunării! Am folosit acest titlu în urmă cu câteva săptămâni folosindu-mă de datele oferite de patronatele din turism. Da, zona denumită special Biorezervația Delta Dunării a fost gazdă pentru sute de mii de români împiedicați de restricții să plece în străinătate. Din păcate, tabloul sălbatic al Deltei a atras ca un magnet și anumite personaje pentru care regulile au fost făcute doar să fie încălcate.
O aterizare forțață la Sfântu Gheorghe dezvăluie traficul aerian ilegal din Delta Dunării
Duminică, 12 iulie 2020, ora 10.00! Primesc o fotografie din Delta Dunării cu un avion ușor care a aterizat forțat în apropiere de Sfântul Gheorghe. La bord se aflau doi oameni de afaceri din Brăila care, din fericire, au scăpat nevătămați. Incidentul trece neobservat până în momentul în care Administrația Rezervației Delta Dunării (ARBDD) anunță că avionul nu deținea permis de survol. “Prin permisul de survol se stabilesc traseul, altitudinea, programul de zbor pentru a ocoli rutele de migraţie şi a evita deranjul coloniilor de păsări. Traseele de zbor urmăresc braţele Dunării, fiind interzis survolul zonelor strict protejate”, a precizat ARBDD.
Pornind de la acest incident, le solicit celor de la Administrația Deltei să-mi spună dacă este doar o situație unică sau dacă au mai descoperit și alte aparate de zbor care survolează biorezervația fără niciun fel de autorizare. Câteva minute mai târziu, primesc alte fotografii cu două aparate de zbor ușoare aflate la sol.
Proprietarii acestor aparate de zbor nu dețineau permis de survol și au fost amendați cu câte 700 de lei pentru nerespectarea legislației în Biorezervația Deltei Dunării. Cu alte cuvinte, acest tip de turism nu este unul nou și poate că se întâmpla mult și bine dacă acel aparat de zbor nu ateriza forțat.
Plaja sălbatică de la Vadu transformată într-un mare camping unde nu se mai respectă nicio regulă
Înțeleg nevoia de izolare a unor turiști și dorința de a evada pe plaja de la Vadu, deși dacă ne uităm atent la datele transmise de ARBDD, locul sălbatic de la mal de mare a devenit de fapt o stațiune aglomerată. Peste 9000 de turiști și 860 de autoturisme au numărat doar sâmbătă ecologiștii care monitorizează plajele Vadu și Corbu, iar duminică cifrele au crescut la 12.000 de oameni și 750 de mașini doar la Vadu. Cu alte cuvinte, în acest weekend, la Vadu au fost mai mulți turiști decât în Eforie Sud. Ce a însemnat acest aflux de turiști? Corturi și mașini pe plajă, gunoaie lăsate de izbeliște și 52 de ameni în valoare totală de 36.000 de lei.
Dacă cei care merg la Vadu și Corbu nu au înteles care sunt regulile într-o rezervație naturală, le mai scriu eu încă o dată aici, cu speranța că își vor revizui comporamentul. Zonele costiere naturale Vadu, Corbu, Midia fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au statut de “Site Natura 2000” incluzând habitate specifice și specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial.
Pingback: Oare există un astfel de romăn care să salveze Delta ?