Așa ar trebui să arate extrasezonul pe litoralul românesc

Kitesurfing la Marea Neagră

Sâmbătă, 9 octombrie, plaja ZooM Beach și spotul de kite WEGO, Constanța. Zeci de sportivi, practicanți de kitesurfing, se pregătesc să înfrunte o mare furioasă, cu valuri de peste trei metri chiar aproape de mal, 12 grade în aer și un vânt care sufla la rafală cu peste 25 de noduri. 

Kitesurfing Constanța

Pe margine, alți zeci de oameni, îmbrăcați cu gecile de iarnă și fesuri pe cap, pregătiți să urmărească spectacolul. Deși tabloul nu seamănă deloc cu imaginea litoralului românesc din mentalul colectiv, nu ar fi rău ca ceea ce am descris mai sus să devină o obișnuință. 

Mass media la fața locului

O ‘’gașcă’’ de nebuni care promovează litoralul pe rețelele de socializare

Mulți dintre participanții sosiți la WEGO BIG AIR CONTEST, așa s-a numit concursul de kite, vin din București, Ploiești și Brașov. Sportivi care călătoresc special la Constanța pentru zilele mohorâte de toamnă când vântul își face de cap pe litoral. Deși ai impresia că este vorba despre o comunitate mică, dacă ai curiozitatea să-i cunoști vei realiza că sunt…mulți. 

Moment suprins în timpul concursului de kite

Iar unii dintre sportivii români locuiesc în străinătate, iar fotografiile suprinse pe litoralul nostru călătoresc în comunitățile de kiteri din toată lumea. Un alt exemplu este prezența unuia dintre cei mai buni practicanți de kite din lume care a venit la concursul de sâmbătă. Baptiste Bourdoulous este un francez care a dat croissantul din Paris pentru Marea Egee și căldura din Grecia pentru frigul de la Constanța. 

Baptiste Bourdoulous

Recomandare pentru autorități, hotelieri și agenții de turism

Și acum să ajungem la lucrurile serioase! Unde credeți că au stat toți cei care au călătorit pe litoral – apartamente airbnb. De ce nu ar fi stat la un hotel care să le fi asigurat prețuri speciale pentru această perioadă cu soluții pentru depozitarea  echipamentelor sportive. De ce astfel de concursuri nu sunt preluate și promovate de autoritățile locale? Probabil pentru că nu înțeleg că un astfel de concurs poate deveni un motiv de a atrage turiști și în extrasezon. 

Acest articol ar trebui să ajungă la cât mai mulți factori de decizie de pe litoralul românesc. Să stea la masă toți cei care pot crea pachete dedicate sportivilor și celor care iubesc Marea Neagră și pe furtună. Să vă mai dau un pont! Sportivii au nevoie de spa după astfel de sesiuni în apa sloi și cu vânt de 30 de noduri, au nevoie de relaxare, sunt oameni care iubesc experiențele (avem  unele dintre cele mai vestite crame din România), cu alte cuvinte trebuie doar ….SĂ VREȚI SĂ-I ADUCEȚI PE LITORAL