31 decembrie, ora locală 12.29. Cursa aeriană, operată de Vietnam Airlines, ne poartă, fără turbulențe până acum, spre Saigon (Ho Chi Minh) primul oraș vizitat în acestă țară spectaculoasă. Hanoi ne-a fost casă pentru 3 zile și 3 nopți intense.
Îmi este greu să comprim toate experiențele, trăirile și descoperirile de aici într-o singură relatare. Tocmai de aceea, am decis să împart călătoria la Hanoi în mai multe episoade.
Nervi, oboseală, hotel îngrozitor
O ploaie mocănească și cele 12 grade Celsius ne-au readus aminte de iarna din Constanța. Zgribuliți și obosiți, după puținele ore de somn dormite în ultimele zile, am ajuns la hotelul situat chiar în centrul distracției din Hanoi. Amplasarea este singurul plus al acestui loc de cazare, în ciuda sutelor de comentarii pozitive găsite pe portalul de rezervări. Sub nicio formă nu recomandăm hotelul Serenity Vila Hotel Hanoi! Poți sta maximum o noapte aici, dacă nu ai altă alternativă.
Dar toate cele rele s-au adunat și consumat, iar Hanoi avea să ne arate partea cea mai bună.
Cina tradițională vietnameză lângă bradul împodobit și cozonac la desert
Călin, prietenul care ne însoțește în această călătorie, a fost omul de legătură cu o familie de vietnamezi, foști studenți în România. O conexiune specială s-a legat cu cei doi soți, Cẩm Tú și Tuấn Anh. În ciuda ploii și a frigului, cei doi ne-au fost ghizi prin Hanoiul iernatic. Iar de la terasa restaurantului cu vedere spectaculoasă spre Hanoi, Tuấn Anh i-a transmis un mesaj Andreei Esca.
Explicațiile, în limba română, ne-au ajutat să înțelegem mai bine istoria orașului, actuala situație economică, diferențele față de partea de sud, gastronomia locală, dar am primit și cele mai bune sfaturi pentru a “gusta” adevăratul Hanoi.
În fotografie este egg coffee! Mai mult un desert decât o cafea! Licoarea neagră, de măsura unui espresso este pe fundul ceștii, iar de la jumătatea recipientului descoperi un gălbenuș de ou bătut cu zahăr. Consistența este a unei ciocolate cu lapte, iar gustul asemănător unui tiramisu lichid. Iar aceasta a fost doar inițierea în cultura vietnameză.
.
Seara, cei doi soți, alături de fiica lor, proaspăt sosită de la studii din SUA și cățelul familiei, ne-au fost gazde pentru o cină tradițională.
Masa s-a umplut cu preparate din fructe de mare, legume, dar și porc (Loredana a fost cea mai fericită). Nu știu dacă este tradițional în Vietnam sau Tuấn Anh a importat acest obicei din România, dar înainte de a încerca bunătățile “ne-am făcut poftă de mâncare” cu un bitter obținut din zeci de plante. Băutura, mai slab alcoolizată față de palinca noastră, ne-a deschis apetitul. Iar mixul de culturi a continuat! Mâncarea vietnameză a fost asortată cu un vin de Cotnari.
Apoi a venit desertul! Chipul Loredanei s-a luminat când a văzut feliile de cozonac cu nucă.
Ca după o adevărată masă copioasă de sărbători, ne-am luat la revedere de la cei 4 membri ai familiei. Sunt sigur că ne vom revedea, cât de curând, în România!
Pho, un preparat pentru suflet
Când am plecat din România spre Vietnam, am pus pe lista un singur preparat – Phở. Este o supă vietnameză care conține tăiței de orez, ierburi și carne. Phở este servit în gospodării, tarabe stradale și restaurante din întreaga țară. Phở este considerat preparatul tradițional al Vietnamului. Localnicii îl mănâncă dimineața pentru că este un preparat ce conține necesarul zilnic de carbohidrați, proteine și fibre, dar i-am văzut chiar și noaptea răsfățându-se cu această supă.
Noi am avut norocul de a mânca Phở la unul dintre cele mai apreciate restaurante din Hanoi, Phở 10 Ly Quoc Su.
Ne-a fost recomandat tot de Tuấn Anh și Cẩm Tú, iar în seara în care am mers noi, am avut noroc să stăm la coadă maximum 10 minute. Am ales două Phở Special și unul clasic, împreună 245.000 vnd. Alături ne-au fost aduse gogoși din orez, iar pentru a condimenta supa lămâie, ardei iute și un sos tot iute.
Phở este mâncare pentru suflet. O supă clară de vită, cu gust puternic de coriandru, carnea foarte atent gătită, iar tăițeii de orez vin să completeze acest preparat plin de arome. Nu degeaba am primit următoarea reacție pe Instagram. “Este supa mea preferată din lumea asta”.
Până am terminat de mâncat, în fața localului coada număra deja zeci de oameni. Vă recomandăm cu mare drag acest loc!
Țineți cont de mesajul transmis de cei care dețin localul Phở 10 Ly Quoc Su. Sunt doar 3 restaurante cu această denumire în tot Hoian-ul, restul sunt doar localuri care au copiat cu totul marca, dar nu și preparatul original.
Cảm ơn bạn Tuấn Anh, Cẩm Tú (Mulțumim Tuấn Anh și Cẩm Tú)
Pingback: Afacerea cozonacul la Hanoi și revelionul la Mui Ne
Pingback: Ninh Binh, frația gecilor North Face și a șosetelor cu găurele
Pingback: Vietnam te uimește, dar te scoate și din zona de confort