• Camere Live link="camereLive"
  • Poate fi 2023 anul turismului și al litoralului românesc?

    Mamaia
    0 Shares

    V-ați făcut planuri pentru vacanța de vară? Călătoriți cu avionul în străinătate sau cu mașina? Rămâneți în România? De câteva săptămâni, tot văd aceste întrebări pe diverse forumuri și grupuri de vacanță. Singurii convinși că vor rămâne în România sunt cei de la privat sau stat care primesc tichete de vacanță.

    PARIS 2022 vs PARIS 2023, diferențe de preț

    Înainte să răspundeți voi la această întrebare, vă spun ce analize de cost îmi fac eu și de ce nu am luat încă o decizie. În primul rând ca să-mi dau seama cu cât au crescut, în realitate,  prețurile, pun în oglindă tarifele pe care le-am plătit cu un an înainte în anumite destinații. În cazul acestui articol mi-a fost ușor să folosesc datele de la Paris, iulie 2022. 

    În 2022, în perioada 14-17 iulie, o cameră la Mercure Paris Montmartre Sacré Coeur ne-a costat 399 de euro. Biletele de avion, am folosit compania TAROM, au costat 525 de euro pentru amândoi, dus întors. 

    Iată cum arată costurile dacă am replica în 2023 experiența de la Paris, folosind aceleași date de plecare, tot  cu compania TAROM și am alege același hotel. Cazarea este mai scumpă cu 87 de euro (486 de euro iulie 2023), iar biletele de avion sunt cu 62,8 euro mai mult față de 2022. Dintr-un foc, doar cazarea și biletele ne vor costa cu 150 de euro mai mult (734 de lei la cursul BNR de astăzi). 

    Turcia și Grecia cele mai mari scumpiri pentru 2023

    Potrivit ziare.com, dintre destinațiile favorite ale românilor pentru concediile de vară, Turcia înregistrează cele mai mari scumpiri. Prețuri piperate se simt și în Grecia sau Bulgaria. Marile orașe europene sunt, de asemenea, pe listă. ”S-au simțit majorările de exemplu în Turcia. Acolo tarifele sunt oricum mai mari, dacă ne referim la Antalya în special, cu resorturile all inclusive. În marile orașe aveam oricum tarife mari și s-au majorat și mai mult, mai ales Londra, Paris, Barcelona. Acest lucru are două cauze: în primul rând, și-a revenit industria evenimentelor, iar primăvara și toamna mai ales sunt prețurile mai mari deoarece e grad de ocupare mai mare. În al doilea rând au majorat încercând să acopere rata inflației și alte scumpiri. Scumpiri se simt de exemplu și în Bulgaria, doar că acolo erau tarifele ceva mai mici. Și acolo sunt hoteluri care au majorat cu 15-35%. Exact așa cum se întâmplă și la noi. Și în Grecia este aceeași tendință de scumpire”, mai arată Traian Bădulescu.

    2023, șansa turismului și litoralului românesc (dacă chiar își doresc)

    Litoralul românesc nu va fi mai ieftin în 2023 față de 2022, iar estimarea este un plus de cel puțin 15% față de tarifele din sezonul trecut. Și atunci care ar fi plusul? De ce ar alege mai mulți românii să vină pe litoralul românesc ? Totul ține de costuri! Conform unui studiu internaţional  realizat de reprezentanţii momondo, pentru 54% dintre respondenţii din România, preţul este decisiv în alegerea hotelului.

    Costul pentru transport este mult mai mic față de deplasările internaționale și chiar dacă am pune în calcul că tariful la hotel va fi la fel ca în Grecia sau Bulgaria, o diferență de 150 de euro nu este de neglijat. 

    marea neagră
    Apasă pe fotografie dacă vrei să vezi imagini LIVE de pe litoral

    Cine trebuie să se lupte să aducă din nou românii pe litoral? Toți cei implicați în această industrie. Autoritățile centrale care nu ar mai trebui să se mai joace cu licitația plajelor (90% dintre plajele din Mamaia și Constanța nu sunt concesionate, iar licitația va fi organizată …cândva și undeva), cele locale care trebuie să se implice în promovarea destinațiilor (că doar câștigă din taxe), iar unii hotelieri și proprietari de restaurante să nu mai considere că turistul  este doar o vacă de muls. 

    Avatar
    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit